Under 2024 har Nordnets private banking-kunder visat tydliga preferenser i sina aktieval. Genom att analysera deras investeringsmönster kan vi identifiera en trend mot stabila och lönsamma bolag, vilket skiljer sig något från det bredare spararkollektivet hos Nordnet Sverige. Det skriver Nordnets sparekonom Frida Bratt om i ett blogginlägg på tisdagen.

Banker, investmentbolag och amerikansk tech

När man tittar på private banking-kundernas aktieval ser vi en tydlig lutning mot stabilitet. En av de mest ägda aktierna är Astrazeneca, ett defensivt val som inte återfinns bland de mest ägda aktierna hos alla Nordnets kunder. I kontrast till detta äger det bredare spararkollektivet krisande SBB, en aktie som private banking-kunderna har undvikit.

Stabilitet och utdelningar prioriteras

Private banking-kunderna tycks värdesätta stabilitet, lönsamhet och utdelningar i sina aktieinnehav. Många av dessa kunder har sparat ihop ett betydande kapital och är ofta äldre med erfarenhet av tidigare marknadscykler. De föredrar lönsamma och stabila bolag som ger en säker grund att stå på, istället för att riskera investeringar i högriskaktier.

Mest nettoköpta aktier

De mest nettoköpta aktierna bland Nordnet Sveriges private banking-kunder hittills under 2024 är:

 1. Handelsbanken
 2. AB Volvo
 3. Nibe
 4. Investor
 5. Essity
 6. Novo Nordisk
 7. Boliden
 8. Betsson
 9. Nvidia
 10. Microsoft

Volvo fortsätter att vara ett populärt val tack vare sin förmåga att hålla uppe marginalerna och sin attraktiva utdelningspolitik. Nvidia och Microsoft är också intressanta val, då de rider på AI-trenden och har visat stark tillväxt på börsen. Novo Nordisk, med sitt fokus på läkemedel för välfärdssjukdomar, är ett annat starkt kort bland kunderna.

Mest nettosålda aktier

De mest nettosålda aktierna hittills under 2024 är:

 1. Hexagon
 2. Ericsson
 3. Scandic Hotels Group
 4. Fortnox
 5. Neobo
 6. Orrön Energy
 7. SAS
 8. Stora Enso
 9. Hexatronic
 10. Mips

Hexagon har varit den mest nettosålda aktien, delvis på grund av negativ publicitet från blankarfirman Viceroy. Ericsson, trots en vinstökning i första kvartalet, har också sålts av då kunderna passat på att ta hem vinster.

Mest ägda aktierna

De mest ägda aktierna just nu bland Nordnet Sveriges private banking-kunder är:

 1. Investor
 2. AB Volvo
 3. Handelsbanken
 4. Swedbank
 5. SEB
 6. Nibe
 7. Nordea
 8. H&M
 9. Astrazeneca
 10. Ericsson
 11. Evolution

Investor fortsätter att vara en bas i private banking-kundernas portföljer, likt en Sverigefond. Det är också tydligt att storbankerna lockar med sina höga utdelningar och förbättrade intjäningsförmåga i det nuvarande ränteläget.

Sammanfattningsvis visar private banking-kundernas investeringsmönster en tydlig tendens mot stabila och lönsamma bolag, med en stark preferens för banker, investmentbolag och teknikjättar. Deras val reflekterar en balans mellan trygghet och potential för tillväxt i en snabbt föränderlig marknad.