Svenskarna sparar skatteåterbäringen 2025, fyra av tio väljer att sätta tillbaka pengarna i spargrisen. Det framgår av ett pressmeddelande från Länsförsäkringar.
Ett välkommet tillskott i tuffa tider
Skatteåterbäringen 2025 ser ut att bli en efterlängtad ekonomisk förstärkning för många svenska hushåll. Enligt Länsförsäkringars nya undersökning planerar hela 41 procent av svenskarna att spara sin återbäring – en tydlig signal om en ökad försiktighet i tider av ekonomisk osäkerhet. Den största orsaken bakom den högre återbäringen i år är förra årets ovanligt höga räntekostnader.
– Årets skatteåterbäring är ett välkommet tillskott till hushållskassan, som möjliggör både en extra skjuts i det privata sparandet och att göra något roligt, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.
Sparande i fokus – men olika prioriteringar
Undersökningen visar att inställningen till återbäringen varierar beroende på den ekonomiska situationen. De som uppger att de har en mycket god ekonomi är också de mest benägna att spara pengarna – hela 46 procent i den gruppen prioriterar sparande. Bland de med mycket dålig ekonomi är det däremot bara 17 procent som väljer att spara, medan övriga planerar att använda pengarna till andra ändamål.
– Att spara pengarna är ett klokt val som tryggar privatekonomin. I den mån man har tagit av bufferten under de senaste två till tre åren är det rimligt att återställa sparbössan. Och har man konsumtionslån är det ett bra tillfälle att betala av skulderna, säger Westerberg.
Investering i framtiden – eller något extra i vardagen
För många svenskar handlar skatteåterbäringen inte bara om att täcka hål i ekonomin, utan också om att drömma lite. När grundläggande behov är uppfyllda kan pengarna användas till något extra – som en semesterresa, något för hemmet, eller en upplevelse med familjen.
– Om bufferten är på plats och om man inte har några dyra lån, så öppnar det upp för att spara pengarna långsiktigt till något roligt att göra eller köpa i framtiden. Det är en investering i ditt framtida jag, säger Westerberg.
Han poängterar samtidigt att många sannolikt ändå kommer att använda pengarna till vardagliga utgifter, särskilt i ett läge där priserna på mat, el och boende fortfarande är höga.
Viktiga datum att ha koll på – då kommer skatteåterbäringen
För den som har deklarerat digitalt utan ändringar senast den 2 april, börjar skatteåterbäringen rulla ut mellan den 8 och 11 april. Har man däremot deklarerat senare, men innan den 2 maj, kommer pengarna att betalas ut mellan den 3 och 5 juni.
Sammanfattning: trygghet framför konsumtion
Skatteåterbäringen 2025 visar tydligt hur svenskarnas ekonomiska beteenden förändras i takt med konjunkturen. Trygghet och sparande prioriteras före konsumtion – ett tecken på både eftertanke och anpassning i en ny ekonomisk verklighet.
Så svarade svenskarna
Vad brukar du i första hand göra med skatteåterbäringen?
- Spara: 41 procent
- Lägga i semesterkassan: 16 procent
- Jag brukar inte få skatteåterbäring: 13 procent
- Inget särskilt: 12 procent
- Unna mig/familjen något extra: 11 procent
- Annat: 4 procent
- Vet ej: 3 procent