Att handla med musikrättigheter har blivit en alltmer populär investeringsform. I takt med att digitaliseringen av musikbranschen accelererar, öppnas nya möjligheter för investerare att delta i den ekonomiska framgången av musikproduktion. Men hur skiljer sig investeringar i musikrättigheter från traditionell aktiehandel, och vilka strategier kan öka chanserna för god avkastning? Linda Portnoff, expert på musikbranschens ekonomi och grundare av Tangy Market, delar med sig av insikter och råd för den som är intresserad av att investera i musik.

Investera i musik – en växande global trend

Enligt en rapport från Midia Research uppgick köpen av musikrättigheter globalt till över 5,3 miljarder dollar under 2021. På plattformar som svenska Tangy Market kan investerare köpa andelar i musikroyalties, en möjlighet som lockar allt fler. Antalet användare på Tangy Market har exempelvis ökat med 50% under det senaste året. Linda Portnoff, med en bakgrund som VD för Musiksverige och forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, understryker musikinvesteringars unika egenskaper.

Hur fungerar det?

När du investerar i musikrättigheter köper du en del av de framtida inkomsterna från en låt eller en samling låtar. Det handlar om att bygga en portfölj där risker sprids över olika musikstycken, likt en aktieportfölj. En stor fördel med musik som investering är dess oberoende av konjunkturen och globala ekonomiska svängningar.

Avkastning och marknadsdynamik

Tangy Markets investerare har sett en genomsnittlig årlig avkastning på 15%, men avkastningen varierar beroende på val av investering. Strömningstjänsternas växande lyssnarskaror bidrar till ökade intäkter för rättighetsinnehavare. Värdeutvecklingen på en låt beror på efterfrågan bland investerare, som i sin tur påverkas av låtens förväntade framtida popularitet.

Expertens bästa tips för att investera i musik

  1. Gör din research – Analysera låtens historiska streamingdata och eventuellt nytt material från artisten. En välgrundad analys ökar chanserna för en god investering.
  2. Diversifiera din portfölj – Sprid riskerna genom att investera i olika genrer och låtskrivare. Klassiker och tidlösa hits kan erbjuda stabila intäkter.
  3. Beakta popularitet och kommersiell framgång – Låtar med höga listplaceringar och stark streamingprestation tenderar att vara lönsamma investeringar.
  4. Licensieringsmöjligheter – Låtar som är eftertraktade för användning i film, TV och reklam kan öka i värde och skapa ytterligare intäktsströmmar.
  5. Tänk långsiktigt – Ha tålamod med dina investeringar och sätt realistiska mål för avkastning och investeringshorisont.

Avslutande tankar

Investeringar i musikrättigheter erbjuder en unik möjlighet att delta i musikbranschens ekonomiska framgång. Genom att följa Linda Portnoffs råd kan investerare öka sina chanser till god avkastning samtidigt som de bidrar till kreativa skapares ekonomiska välbefinnande. Med rätt strategi och en väl diversifierad portfölj kan musikrättigheter bli en värdefull del av din investeringsportfölj.