Romansbedrägerier är ett brott där bedragaren skapar en falsk kärleksrelation för att lura offret på pengar. Sedan ett par år tillbaka har fenomenet fått en egen brottskod, och antalet anmälningar ökar varje år. Bedrägeriexperten Gareth Williams listar fem varningssignaler man bör se upp för.

Telefonen plingar till. Ytterligare ett meddelande har trillat ner i inkorgen. Personen på andra sidan skärmen är gullig, omtänksam och verkar godhjärtad. Kanske har du letat efter kärleken i flera år online, och nu verkar du ha fått allt du önskar – och det är till och med sommar. Men ibland är det för bra för att vara sant, och samvetslösa bedragare utnyttjar allt oftare människors känslor och längtan efter att hitta en partner.

Ökande problem

Romansbedrägerier har under de senaste åren blivit en allt vanligare metod inom digitala bedrägerier, där offren ofta luras på stora summor pengar under täckmantel av kärlek. Under 2023 genererade romansbedrägerier hela 470 miljoner kronor i brottsvinster, enligt Polisen. Antalet anmälningar under fjolåret var 1318 stycken. Den högsta brottsvinsten som rapporterades var 10 miljoner, och 67 individer anmälde förluster på mellan 1 och 10 miljoner.

Samtidigt finns det en risk att många bedrägerifall aldrig anmäls, eftersom det för vissa är tabu och förknippat med skam. Att bli utsatt för ett romansbedrägeri är inte bara svårt på grund av den ekonomiska förlust det ofta innebär, utan man blir också berövad den framtid och kärlek man föreställt sig med personen.

Varningssignaler att vara uppmärksam på

Gareth Williams, bedrägeriexpert på teknikföretaget Biocatch, har arbetat förebyggande mot bedrägerier och penningtvätt i över 20 år och känner igen varningssignalerna på att man håller på att bli utsatt för bedrägeri istället för kärlek. Här listar han fem varningssignaler att vara uppmärksam på:

  1. Du blir överöst med kärlek: Visst, kärlek vid första ögonkastet kan uppstå för vissa, men i onlinerelationer bör man vara uppmärksam på ‘love bombing’ – ett knep bedragarna ofta använder. Med förhoppningen att du snabbt ska bli förälskad överöses du med komplimanger, beröm och kärlek.

  2. Överdrivet intresse av ditt privatliv: Det är inte ovanligt att ställa många frågor i början av en relation. Det som utmärker bedragare är dock ett överdrivet intresse om ditt privatliv, men de avslöjar inte särskilt mycket om sig själva. Ju mer de vet om dig, desto lättare är det för dem att utnyttja detta till sin egen fördel och i slutändan lura dig.

  3. Personen bor i samma stad som dig, men kan aldrig träffas: Trots att ni bor nära varandra får ni aldrig tillfälle att träffas. Det är vanligt förekommande att bedragaren påstår sig ha ett jobb som ger möjlighet att resa mycket eller en legitim ursäkt för att vara utomlands. Detta blir en giltig ursäkt för varför de måste vara borta under långa perioder, och ännu viktigare – en anledning att be om pengar för att köpa en flygbiljett hem för att träffa dig.

  4. Plötsliga avbokningar: Ni har äntligen planerat er första träff. Middagsbordet är dukat, ljusen är tända och nu verkar allt vara på sin plats. Då ställer bedragaren in. Det är en välkänd taktik som är utformad för att hålla dig så nära som möjligt så länge som möjligt.

  5. Brådskande behov av pengar: Den största varningsklockan att vara uppmärksam på är när det plötsligt kommer en begäran om pengar. Ofta kommer en bedragare att ha en överdriven anledning till varför de behöver pengar omedelbart – till exempel att en sjuk släkting behöver livsviktig medicin, att de själva är hotade till livet eller förföljda. Vissa ber också om pengar och hävdar att det är till en lukrativ investering som de snart kommer att återbetala med en stor vinst.