En emoji i slutet av en video

Det var allt som krävdes för att hörlurstillverkaren Koss skulle rusa med över 200 procent på New York-börsen. En enda emoji, i slutet av en musikvideo, satte igång en enorm spekulation bland investerare och drev aktien till nya höjder.

Följarna av aktieinflueraren Keith Gill i farten

Keith Gill, känd som “Roaring Kitty” online, har återigen skapat rubriker. Gill, som tidigare spelade en central roll i den omtalade Gamestop-hajpen, publicerade i mitten av maj en musikvideo på sociala medieplattformen X. I slutet av videon rullade flera emojis över skärmen, inklusive smileys, en raket, den glada skiten och slutligen en hund följt av en mikrofon mot bakgrund av den amerikanska flaggan.

Spekulationerna på Reddit

Det var just den sista kombinationen av emojis som fick spekulationerna att explodera på nätforumet Reddit. Tidigare hade Gill publicerat bilder på tecknade hundar på X innan det blev känt att han köpt aktier i det husdjursfokuserade bolaget Chewy, grundat av Ryan Cohen som nu är storägare och ordförande i Gamestop.

En användare på Reddit argumenterade för att mikrofonen signalerade att aktieinflueraren skulle köpa aktier i hörlurstillverkaren Koss kring den 4 juli, den amerikanska nationaldagen. Detta skapade stora paralleller mellan Gamestop och Koss, enligt Reuters.

Mothugg och entusiasmen

Publiceringen på Reddit mötte viss kritik. Flera invände med att emojin faktiskt visade en mikrofon, inte hörlurar. Trots detta lyckades entusiasmen inte dämpas. Koss-aktien steg först med 144 procent på onsdagen den 3 juli och sedan med ytterligare 26 procent på fredagen, vilket innebar en sammanlagd ökning på 206 procent över två handelsdagar.

Låg free float och kursrörelser

En ytterligare förklaring till de våldsamma kursrörelserna är den låga free floaten i Koss-aktien, noterade Interactive Brokers marknadsstrateg Steve Sosnick i en kommentar till Reuters. ”Det finns absolut inga fundamentala skäl till varför det här bolaget ska vara värt fyra gånger så mycket som det gjorde i början av veckan,” säger han.

Således illustrerar denna händelse kraften av sociala medier och nätforum i dagens aktiemarknad, där en enkel emoji kan leda till massiva ekonomiska effekter.