Börsåret 2023 har inletts med rejäl styrka i de stora indexen, men som vanligt är det på de mindre listorna det rör sig mest. Fem svenska aktier har redan passerat 100 % uppgång sedan årsskiftet. Finanstid listar dem med information om kursdrivande händelser för aktien. 

1. Adverty 171,09 %

Den 12/1 släpper Adverty information om en kraftig tillväxt i sitt annonsnätverk under 2022. Detta fick aktien att ta fart ordentligt uppåt. Den 16/1 meddelar man tidigareläggning av årsbokslut vilket kan bero på att man vill ha ut positiva siffror tidigare än planerat. Slutligen så reviderade Redeye sitt motiverade värde uppåt för aktien den 17/1, vilket spädde på uppgången ytterligare.

2. Rolling Optics Holding 169,52 %

Den 16/1 mottar Rolling Optics ett uppköpsbud från franska FRANCOIS-CHARLES OBERTHUR. Budet är med nära 200 procent budpremie på 0,75 SEK, vilket fick aktien att omedelbart hoppa upp till den nivån. Därefter har det varit ganska tyst runt bolaget förutom att styrelsen värderar det liggande budet. Aktien ligger dock kvar på samma nivå, strax över 0,75 SEK.

3. Cantargia 142,69 %

Läkemedelsbolaget Catargia hade redan en god uppgång under årets första två veckor, en uppgång som verkar bygga på förväntningar på resultatet i en toxicitetsstudie för antikroppen CAN10. Den 13/1 kom så bekräftelsen, antikroppen CAN10 tolererades väl i toxicitetsstudien och en kraftig kursuppgång var ett faktum. Resultatet får Carnegie att återupprepa riktkursen 20 SEK per aktie vilket är en bra bit upp från dagens ca 7 SEK. Den 17/1 visar ledningen att de tror på bolaget då såväl VD som finanschef ökar sina innehav.

4. Mahvie Minerals 136,77 %

Mahvie Minerals är ett prospekteringsbolag som är tämligen nynoterat då det började handlas den 18/11 förra året. Den 17/1 publicerade bolaget ett långt PM med rubriken “Varför jobbar vi med zink?”, det fick aktien att ta fart. Det är egentligen det enda som har hänt men räckte uppenbarligen för att marknaden skulle ge aktien ett glädjeskutt. Mahvie Minerals är en avknoppning från Bluelake Minerals.

5. Everysports 128,23 %

Bolaget har under en längre tid varit tyngda av den “padelfrossa” som drabbat företag verksamma inom padel och där man kunnat läsa om enorma förluster varje dag. Den 9/1 publicerades en redogörelse för strategin som fick marknaden att trycka upp aktien, bland annat kan det läsas om kostnadssänkningar med 13 MSEK genom att stänga 4 av de befintliga 9 anläggningarna. Den 11/1 meddelar den andra delen av bolaget, Everysports Media, att man slagit trafikrekord på sajten Eliteprospects.com under JVM i hockey, även detta fick upp kursen. Aktien har sjunkit lite de senaste dagarna men ligger alltså ändå 128 procent högre än vid årsskiftet.