“Så kan amerikanska valet påverka börsen”, är rubriken på en artikel av Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Inlägget kan läsas i sin helhet här. Det amerikanska presidentvalet har en betydande inverkan på de finansiella marknaderna, även om andra faktorer ofta spelar större roll. Med en stark amerikansk ekonomi jämfört med Europa och Sverige, är inflationen en viktig fråga som marknaden följer noga. I höst lär eventuella räntesänkningar fortsätta att stå i fokus.
Position för “Trump trade”
Trots att andra faktorer också påverkar, är presidentvalet en viktig händelse för marknaden. Många investerare har börjat positionera sig för en potentiell “Trump-trade”. Detta innebär att man förbereder sig för ökad inflation, stigande räntor och en starkare dollar. En Trump-seger antas kunna öka inflationen på grund av ökad protektionism, vilket driver upp priserna. Till exempel steg både räntor och dollarn efter en debatt där Biden ansågs ha förlorat.
Kan sätta krokben för Fed
Det är dock viktigt att komma ihåg att även Biden har en protektionistisk hållning gentemot Kina. Oavsett vem som vinner valet kommer protektionismen att fortsätta, om än i olika grad. Detta påverkar kinesiska aktier negativt, samt japanska aktier eftersom många företag i Tokyo har stor exponering mot Kina.
En ihållande hög inflation gör det svårare för Federal Reserve att sänka räntan, vilket marknaden inte skulle uppskatta. Trots detta är det inte säkert att marknaden föredrar en demokratisk seger. Osäkerheten kring Bidens avhopp spelar en stor roll, marknaden ogillar osäkerhet. Samtidigt anses republikanerna och Trump vara mer företagsvänliga än demokraterna, vilket gynnar näringslivet genom avregleringar. En seger för Trump skulle glädja specifika sektorer, som olje- och läkemedelsbolag.
Effekter på försvarssektorn i Europa
Försvarssektorn i Europa kan också påverkas. Trump har hotat med att inte hjälpa Nato-länder som inte spenderar tillräckligt på sitt försvar. Detta kan tvinga länder att öka sina försvarsutgifter, vilket gynnar företag inom försvarsindustrin, en sektor som redan fått en boost av Rysslands krig mot Ukraina.
Näringslivsvänligheten hos republikanerna tycks väga upp för eventuell inflationsdrivande politik. Konsensus är att en Trump-seger vore bäst för börsen, ur ett strikt börsperspektiv.
Slutsats
Precis som i alla val är det viktigt att komma ihåg att det är en sak vad kandidaterna säger under valrörelsen, och en annan vad de faktiskt kan genomföra i praktiken. Börsens reaktion på valresultatet kommer att bero på en kombination av faktorer, inklusive politiska löften och ekonomiska realiteter.