Otovo om de vanligaste myterna om solenergi. Höga energipriser och en strävan efter större energioberoende gör att fler husägare överväger att installera solceller. Många tvekar dock fortfarande på grund av föråldrade föreställningar om kostnader, effektivitet och installation. Idag ser verkligheten annorlunda ut: priserna på solpaneler har sjunkit, batterilagring gör självförbrukningen mer effektiv och statliga incitament har gjort installationen mer tillgänglig.
Andreas Thorsheim, vd för Otovo som är en ledande leverantör av solenergilösningar, hjälper husägare att fatta välgrundade beslut genom att avliva de vanligaste myterna om solenergi i ett pressmeddelande.
1) Solpaneler är för dyra
Tekniska framsteg och ökad produktion har avsevärt minskat kostnaden för solpaneler under de senaste åren, vilket gör solenergi mer tillgängligt än någonsin. Kostnaden för solcellsinstallationer minskade med 82 % mellan 2010 och 2020 och batterilagring, som tidigare var en dyr extrakostnad, har sjunkit med mer än 90 % under de senaste 15 åren. Statliga incitament såsom avdrag för grön teknik samt skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el sänker kostnaderna ytterligare och gör det enklare för husägare att få ihop kalkylen. I de flesta fall betalar sig solcellssystem inom sex till åtta år och ger kostnadsfri el i årtionden därefter. Det som en gång var en lyx är nu en praktisk investering i energibesparing.
2) Solpaneler fungerar inte bra på vintern eller i molnigt väder
En vanlig missuppfattning om solpaneler är att de är ineffektiva på vintern eller under molniga dagar. I själva verket gör modern solcellsteknik det möjligt för paneler att fånga upp diffust solljus, vilket säkerställer energiproduktion också vid mulet väder. Även om topproduktionen inträffar under soliga dagar tränger solstrålningen fortfarande igenom moln, vilket möjliggör konsekvent energiproduktion. Dessutom kan lägre temperaturer förbättra solpanelernas effektivitet.
Batterilagringslösningar förbättrar solenergianvändningen ytterligare genom att lagra överskottsenergi från soliga dagar för användning på natten eller under perioder med lägre produktion. Även i regioner med långa vintrar kan husägare minska sitt beroende av elnätet betydligt.
3) Det lönar sig inte att skaffa solceller
En del förväntar sig att solpaneler ska generera inkomster genom försäljning av överskottsel till elnätet. Även om det ger en viss kompensation, kommer den verkliga ekonomiska fördelen med solenergi från självförbrukning genom att använda din egen solenergi istället för att köpa el från nätet. Med batterilagring kan husägare dessutom lagra överflödig solenergi för användning på natten eller vid effekttoppar. Detta ökar egenförbrukningen med upp till 70 % och sänker elräkningarna avsevärt. Att sälja överskottsel är å andra sidan föremål för föränderliga regleringar och subventioner, vilket gör det till en mindre förutsägbar källa till besparingar. Den viktigaste ekonomiska fördelen med solenergi är att minska energikostnaderna.
4) Att installera solceller är komplicerat och tidskrävande
Vissa tror att installation av solceller kräver stora och tidskrävande ombyggnationer. I själva verket är installationen snabb och enkel, ofta slutförd inom en till två dagar utan att några strukturella förändringar behövs. De flesta leverantörer hanterar tillstånd, platsbedömning, teknik, nätanslutningar och pappersarbete, vilket gör processen smidig. Med moderna installationsmetoder är solpaneler utformade för att integreras med ditt befintliga hem.
5) Tekniken utvecklas fortfarande, så det är bättre att vänta
Solenergitekniken fortsätter att förbättras, men de största genombrotten när det gäller effektivitet och kostnader har redan skett. Att vänta på ”bättre” teknik innebär att man missar åratal av potentiella besparingar. Dessutom har regeringen föreslagit minskade subventioner för solceller framöver. Husägare som installerar solceller nu kan dra nytta av dagens ekonomiska fördelar innan politiska förändringar gör dem mindre attraktiva.
6) Solpaneler kommer att skada taket
En vanlig farhåga är att solpaneler kommer att äventyra takets prestanda. I själva verket orsakar inte korrekt installerade solpaneler några skador. Istället skyddar de taket från UV-strålning, hagel och andra hårda väderförhållanden. Att välja en kvalificerad installatör är avgörande för att säkerställa en säker montering som förhindrar läckage eller strukturella problem. Med en professionell installation kan solpaneler faktiskt förlänga takets livslängd. Faktum är att bostäder med solpaneler ofta är mer attraktiva för köpare, eftersom de ger långsiktiga energibesparingar och till och med kan bidra till bättre bolåneräntor tack vare förbättrad energieffektivitet – faktorer som i slutänden kan öka fastighetens värde.