UPPDATERING 240312: Oscar Properties påkallar skiljeförfarande för att få tillbaka pengarna enligt en artikel i Di.

Akut konkurshot avvärjt efter sista minuten-betalning

I en dramatisk vändning har Oscar Properties lyckats undvika konkurs genom att betala in en miljonskuld till Dsam Sverige, bara timmar innan ett avgörande beslut skulle ha meddelats av Stockholms tingsrätt. Detta undvikande av konkurs visar på de akuta ekonomiska åtgärder som företaget har tvingats ta till för att rädda sin verksamhet och aktievärde.

Bakgrunden till konflikten

Konflikten mellan Oscar Properties och Dsam Sverige tog sin början med ett avbrutet fastighetsköp i Järfälla, där Oscar Properties drog sig ur ett avtal värt 217 miljoner kronor. Detta ledde till att Dsam Sverige krävde 1 miljon kronor i ersättning för bland annat mäklarkostnader, en skuld som Oscar Properties initialt vägrade betala.

Kronofogden kunde inte täcka skulden

Trots att Dsam Sverige vänt sig till Kronofogden för att driva in skulden, kunde inga tillräckliga värden hittas hos Oscar Properties för att täcka beloppet. Det var först på måndagsmorgonen, strax innan tingsrättens beslut, som betalningen på 1 miljon kronor plus övriga kostnader äntligen inkom till Dsam Sverige.

Oscar Properties motkrav

I ett försök att vända situationen till sin fördel hade Oscar Properties framställt ett motkrav på 13 miljoner kronor mot Dsam. Detta baserades på tidigare betalningar som Oscar Properties menade att de borde få tillbaka.

Aktien stiger efter avvärjt konkurshot

Nyheter om att Oscar Properties lyckats undvika konkurs hade en omedelbar positiv effekt på bolagets aktiekurs, som såg en uppgång på över 50 procent och vid måndagens stängning runt 37 procent uppgång. Denna dramatiska vändning understryker vikten av effektiv skulthantering och snabba beslut i affärsvärlden, särskilt för bolag under ekonomisk press.

Framtiden för Oscar Properties

Med det akuta konkurshotet avvärjt står Oscar Properties inför utmaningen att stabilisera sin ekonomi och återuppbygga förtroendet bland investerare och samarbetspartners. Hur bolaget hanterar sina framtida affärer och ekonomiska åtaganden kommer att vara avgörande för dess långsiktiga överlevnad och framgång på marknaden.