Krisen tätnar för lyxbostadsutvecklaren

Det krisade börsnoterade bolaget Oscar Properties, med mångmiljonären Oscar Engelbert som störste ägare, står inför en mörk tid. Bolaget har hamnat under luppen efter att ha misslyckats med att betala av en miljonskuld. Situationen har blivit så prekär att Kronofogden efter en grundlig undersökning rapporterat att Oscar Properties inte har några utmätningsbara tillgångar för att täcka hela den skuld som man försöker utmäta.

Från lyx till lågkonjunktur

Oscar Properties, kända för sina prestigefyllda projekt som Norra Tornen i Vasastan och 79 & Park på Gärdet i Stockholm, har under de senaste åren kämpat med betydande ekonomiska problem. Företaget, som en gång i tiden fokuserade på att bygga lyxbostäder, har på senare år försökt att rädda sin ekonomiska situation genom att köpa fastigheter runt om i landet. Tyvärr har denna strategi inte burit frukt, och bolaget har tvingats sälja fastighet efter fastighet i ett försök att undvika ekonomisk ruin.

Förra veckan meddelade Oscar Properties att de hade sålt fyra fastigheter i Sarpsborg, Skövde, Katrineholm och Västervik genom fyra separata transaktioner. Trots dessa försäljningar, har företagets ekonomiska situation inte förbättrats avsevärt.

Konkursansökan

Det är fastighetsbolaget DSAM Sverige AB som nu har tagit steget att begära Oscar Properties i konkurs. Trots Kronofogdens ansträngningar att hitta värden att utmäta hos Oscar Properties, har inga tillgångar kunnat identifieras. “Utredningsrapporten visar att gäldenären saknar tillgångar att betala hela skulden,” skriver handläggaren i rapporten daterad den 16 januari.

Ekonomisk press och extern hjälp

Under den ekonomiska pressen har Oscar Properties vänt sig till utomstående hjälp för att försöka reda ut situationen. Konkursförvaltaren och rekonstruktören Lars Söderqvist har anlitats för att ta fram en betalningsplan för bolagets skulder.

Oscar Engelberts personliga kris

Oscar Engelbert, som lämnade vd-rollen i Oscar Properties förra året, är fortfarande bolagets största enskilda aktieägare. Han står nu inför personliga ekonomiska utmaningar från flera håll. Engelbert är stämd på 100 miljoner kronor av Peter Eriksson Fastighets AB, som anklagar honom för bedrägeri, en anklagelse som Engelberts advokater har tillbakavisat. “Det här är ett försök att svärta ned Oscar,” säger advokat Filip Rydin.

Samtidigt har Engelberts privata företag Parkgate AB begärts i konkurs av Peter Eriksson Fastighets AB i ett ekonomiskt bråk som berör 40 miljoner kronor.