I regeringens senaste budgetförslag presenterades betydande skattesänkningar, som ska stärka hushållens ekonomi och öka köpkraften. Bland förslagen märks ett nytt jobbskatteavdrag, sänkt skatt för pensionärer och lägre skatt på sparande i investeringssparkonton (ISK). Totalt satsas 13,5 miljarder kronor för att ge svenska hushåll ett ekonomiskt lyft. Nedan går vi igenom hur de olika skattesänkningarna påverkar dig.

Se hela pressträffen här.

Så mycket kan du få – i genomsnitt 2 600 kronor per år

Enligt regeringen ska alla som tjänar över 16 000 kronor i månaden dra nytta av det nya jobbskatteavdraget. I genomsnitt innebär detta en skattesänkning på knappt 2 600 kronor per person och år, vilket motsvarar cirka 200 kronor i månaden. Detta är en åtgärd som syftar till att öka hushållens disponibla inkomst och stärka deras köpkraft.

– Vi stärker hushållens köpkraft. Dessutom finns en strukturell effekt i detta. Det lönar sig bättre att arbeta, sa finansminister Elisabeth Svantesson vid pressträffen där förslagen presenterades.

Skattesänkning för pensionärer

Även pensionärer omfattas av skattesänkningarna. För de med en medianinkomst innebär det en sänkning av skatten med 1 400 kronor per år, eller cirka 117 kronor i månaden. Detta är ett viktigt inslag i budgeten som syftar till att förbättra pensionärers ekonomiska situation, särskilt i tider av ökade levnadskostnader.

Lägre skatt på sparande

Regeringen föreslår också sänkt skatt på sparande i ISK och kapitalförsäkring. De första 150 000 kronorna som sparas blir skattefria från och med 2025, och gränsen höjs till 300 000 kronor år 2026. För den som har ett mediansparande på cirka 78 000 kronor innebär detta en skattesänkning på 750 kronor per år från och med nästa år.

Det här förslaget väntas ge många sparare ett välkommet tillskott, samtidigt som det uppmuntrar till långsiktigt sparande. Denna skattesänkning kommer dock att minska statens skatteintäkter med 4,4 miljarder kronor 2025, och sju miljarder kronor per år därefter.

Tilläggsbidrag till barnfamiljer

Regeringen planerar även att förlänga det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag. Detta förslag syftar till att ge ekonomisk lättnad till hushåll som redan har det tufft och som påverkas hårt av den rådande lågkonjunkturen. Tilläggsbidraget kommer att vara förlängt till och med 30 juni 2025.

En satsning på 18 miljarder för att “få i gång hjulen”

Sammantaget handlar regeringens förslag om 18 miljarder kronor i skattesänkningar. Enligt finansminister Elisabeth Svantesson är dessa åtgärder nödvändiga för att få fart på ekonomin under den utdragna lågkonjunkturen.

– Det var länge sedan Sverige hade en så utdragen lågkonjunktur. Då finns det skäl att faktiskt sänka skatten mer och få i gång hjulen, sa Svantesson under presentationen av förslagen.

Minskade statliga intäkter men ökad köpkraft

De föreslagna skattesänkningarna, särskilt på sparande, innebär en minskning av statens intäkter. Trots detta hoppas regeringen att de ekonomiska lättnaderna för hushållen ska stimulera ekonomin och leda till ökad konsumtion. Det nya jobbskatteavdraget, tillsammans med sänkta skatter för pensionärer och sparare, är viktiga byggstenar i regeringens strategi för att bekämpa den ekonomiska nedgången och stärka svenskarnas ekonomi.

Det återstår att se hur dessa åtgärder kommer att påverka hushållens konsumtionsmönster och om de kommer att bidra till en snabbare ekonomisk återhämtning. Regeringen sätter dock tydliga mål med skattesänkningarna – att öka köpkraften och belöna arbete och sparande.

Se presentationsmaterialet från pressträffen här.