Efter flera veckor med anmärkningsvärt höga elpriser har en dramatisk förändring skett. På lördagen bevittnade elbörsen Nord Pool ett betydande prisfall på elspotpriset. Detta omslag har sin grund i ett påtagligt väderomslag till mildare och vindrikare förhållanden.

Hopp om lägre priser under julen

Inför julhelgen, verkar det som att detta nedåtgående trend i elpriserna kan fortsätta. Analytiker ger positiva prognoser, vilket tyder på att de minskade elpriserna kan vara bestående åtminstone över julperioden.

En oväntad julklapp till konsumenterna

Med bara en vecka kvar till julafton, mottar Sveriges elkonsumenter oväntat goda nyheter. Efter en period av höga prisnivåer, sjönk elpriserna dramatiskt under fredagens handel på Nord Pool. Lördagens elspotpris visade ett dygnsnitt på endast 18 öre/kWh över Sveriges alla fyra elprisområden.

Fortsatt fall för elpriser

Måndagens elpriser visar en ytterligare minskning, med en kostnad på cirka 17 öre per kWh i hela landet. Detta representerar det lägsta vardagspriset sedan början av november, en förändring som kommer i takt med stigande temperaturer, särskilt i Mellansverige.

Vikten av elspotpriset

Jämfört med fredagens pris på över 98 öre/kWh, markerar detta en signifikant förändring. Elspotpriset, som inte inkluderar skatter eller andra avgifter, är en avgörande faktor för prisutvecklingen bland kunder med rörliga elavtal. Därmed spelar det en central roll för många svenska konsumenters elkostnader.

I en artikel från Dagens Industri kan du läsa om analytikers bedömningar om elpriset den kommande tiden.