Global Life-Work Balance Index 2024: Stora länder faller, nordiska grannländer klättrar
Den globala anställningsexperten och ledande HR-plattformen Remote har publicerat sin årliga undersökning om livs- och arbetsbalans världen över – Global Life-Work Balance Index 2024. Undersökningen, som rankar 60 länder med högst BNP, har avslöjat flera överraskande förändringar. Medan Nya Zeeland behåller sin förstaplats, har både Sverige och andra stora länder tappat mark, samtidigt som mindre länder, särskilt i Europa, klättrar i rangordningen.
“Alla borde få uppleva både personligt välbefinnande och professionell framgång, oavsett var de bor. Länderna i topp i vår globala livs- och arbetsbalanslista visar vägen för en ljusare framtid på arbetsmarknaden genom att anamma denna filosofi och erbjuda infrastrukturen som stödjer den,” säger Barbara Matthews, Chief People Officer hos Remote.
Sverige tappar tre platser: en oroande trend
Sverige, som tidigare har betraktats som ett föregångsland när det gäller balans mellan arbete och privatliv, har halkat ner tre placeringar i årets index. Från att ha legat på elfte plats 2023, befinner sig Sverige nu på fjortonde plats. Samtidigt har tre av Sveriges nordiska grannländer lyckats ta sig in i topp tio. Danmark delar tredjeplatsen med Belgien, medan Finland och Norge tar sjunde respektive nionde plats. Särskilt anmärkningsvärt är att Finland, som förra året låg på femtonde plats, nu klättrat hela åtta placeringar och därmed går om Sverige.
Nya Zeeland i topp – USA fortsätter att halka efter
Nya Zeeland behåller sin position som det bästa landet för livs- och arbetsbalans med en imponerande poäng på 80,76, vilket markerar andra året i rad de ligger etta. Europeiska länder dominerar topp tio-listan med sju placeringar. Bland dessa har Irland och Belgien gjort de största framstegen, vilket resulterat i att båda länderna nu återfinns bland de tre främsta. På andra sidan av spektrumet finner vi USA, ett av världens rikaste länder, som trots sin ekonomiska styrka rankas som ett av de sämsta länderna för livs- och arbetsbalans. De landar på plats 55 av 60, vilket visar på ett betydande gap mellan ekonomiskt välstånd och livskvalitet.
Om mätningen
Indexet för 2024 har utformats med hänsyn till en rad faktorer som spelar en avgörande roll för den upplevda livs- och arbetsbalansen. Bland dessa faktorer finns minimilön, sjukersättning, föräldraledighet, tillgång till sjukvård, befolkningens lycka, genomsnittliga arbetstimmar, HBTQI-inkludering och, som en ny aspekt för året, allmän säkerhet. Denna breda analys ger en holistisk bild av hur väl olika länder lyckas skapa förutsättningar för en god balans mellan arbete och privatliv.
En tydlig signal till arbetsmarknaden
2024 års resultat sänder en tydlig signal till arbetsmarknaden om att ekonomisk styrka inte nödvändigtvis är synonymt med god livskvalitet. För länder som Sverige, som har sett en nedgång i årets rangordning, kan detta fungera som en väckarklocka. Barbara Matthews betonar vikten av att kombinera professionell framgång med personligt välbefinnande och lyfter fram de länder som lyckats väl med detta. Det återstår att se om Sverige och andra länder som tappat placeringar kan vända trenden till nästa år och förbättra sina villkor för livs- och arbetsbalans.
- Nya Zeeland — 80.76
Nya Zeeland behåller deras förstaplats från 2023. Nya Zeeland erbjuder en hög minimilön tillsammans med generösa semesterdagar, 32 per år. De landar även högt på lyckolistan och anses vara ett av de säkraste länderna i världen.
- Irland — 77.89
Irland placeras i topp tio under 2024 från att ha befunnit sig på plats 21 under 2023. Detta land får höga poäng inom flera kategorier som analyseras i denna undersökning. De har ett statsägt hälsovårdssystem och erbjuder även en av de högsta minimilönerna av alla länder. Detta land, med drygt fem miljoner invånare, anses även vara ett av de säkraste i världen.
- Belgien — 73.45
Belgien är ännu ett land som seglar in på topp tio i år och placeras på delad tredjeplats med Danmark, tack vare uppdaterade sjukvårdspolicyer. Landet får höga poäng i flera kategorier, bland annat lön (minimilönen är en av de högsta i Europa) och genomsnittliga arbetstimmar per vecka som ligger på 35, under genomsnittet bland länderna i undersökningen.
- Danmark — 73.45
Danmark anses vara världens andra lyckligaste land enligt World Happiness Report. Danmark har också ett generöst antal statliga semesterdagar (35 dagar) samtidigt som de också har en av världens mest generösa föräldraledighet. Landet som gav oss “hygge” är också ett av de säkraste länderna att bo i och dessutom ledande för hbtqi-rättigheter.
- Kanada — 72.75
Kanada hamnar högt på rangordningen främst på grund av deras korta genomsnittliga arbetsveckor (den genomsnittliga kanadensaren arbetar 32.1 timmar i veckan, färre än alla utom tre länder i denna undersökning) samtidigt som de även anses vara ett av de säkraste och mest hbtqi-vänliga länderna. Kanadensarna hamnar långt före deras granne USA (som ligger på plats 55).
- Tyskland— 71.84
Tyskland är ett nytt namn i topp tio, efter föregående års placering på nummer tolv. Tysklands starka position är delvis tack vare deras generösa löner, med en minimilön motsvarande $14.68 – högst av alla europeiska länder på listan. Landet har ett kombinerat offentligt/privat sjukvårdssystem, och antalet arbetstimmar är lägre än genomsnittet (cirka 34.24 i veckan).
- Finland — 71.55
Finska samhället har utvecklat en infrastruktur för en lyckligare befolkning – ett system som inkluderar ett starkt utbildningssystem, tillgång till kvalitetssjukvård, en robust ekonomi, starkt engagemang i mänskliga rättigheter tillsammans med andra faktorer. Arbetskulturen i Finland betonar vikten av livs- och arbetsbalans genom en generös lagstadgad semester (36 dagar) och en kortare-än-genomsnittet arbetsvecka (34.43 timmar).
- Australien — 71.35
Australien erbjuder den högsta minimilönen ($17.47) bland alla länder, och australier är några av de högst betalda arbetarna i världen. De kan också åtnjuta bland de kortaste arbetsveckorna på drygt 32 timmar i veckan (genomsnittliga arbetstimmar över alla länder i denna undersökning är cirka 39.19).
- Norge — 70.85
Norge hamnade i topp på en av Remotes föregående studier om föräldrars livs- och arbetsbalans, vilket gör det till en attraktiv plats för unga familjer eller de som planerar att skaffa barn. Utöver att erbjuda 35 lagstadgade semesterdagar (genomsnittet i denna undersökning är 28) så arbetar norrmännen sällan för många timmar och rankas som ett av de lyckligaste länderna i världen. Norge erbjuder även robusta rättigheter för hbtqi-grupper.
- Spanien — 70.60
Oavsett om spanska arbetare väljer att ta en siesta under eftermiddagen eller inte så kan de ta rikligt med semester med en av de mest generösa lagstadgade semesterdagarna i Europa (36 dagar om året). Landets föräldraledighet gör detta även till ett av de mest föräldravänliga.
Om Remote
Talang finns överallt — men inte möjligheter. Remotes uppdrag är att skapa arbetstillfällen överallt, göra det möjligt för arbetsgivare att hitta och anställa de bästa talangerna samtidigt som individer kan bygga ekonomisk och personlig frihet oavsett var de befinner sig. Företag runt om i världen använder Remote för att anställa, hantera och betala sina globalt distribuerade arbetsstyrkor, enkelt och enligt regelverket. Remote grundades 2019 av Job van der Voort och Marcelo Lebre och stöds av ledande investerare inklusive SoftBank Vision Fund 2, Accel, Sequoia, Index Ventures, Two Sigma Ventures, General Catalyst och B Capital.
Om Barbara Matthews, Chief People Officer hos Remote
Barbara är Chief People Officer för Remote, och fokuserar på att leda planering, implementering och uppskalning för globala teams genom Remotes kulturella vision; att göra möjligheter tillgängliga för alla. I Barbaras tidigare roll på Stripe byggde hon företagets globala HR-funktioner som International Head of HR, EMEA & APAC. Innan Stripe tillbringade hon mer än tolv år i People-teamet hos Google. Barbara har mer än 20 års erfarenhet med att arbeta i stora bolag med högt tempo, och fokuserar på att bygga och vårda högpresterande distribuerade teams.
Metodologi
Remote utförde en dataanalys av 60 länder med högst BNP för att avslöja vilka globala aktörer som erbjuder bäst livs- och arbetsbalans för anställda.
Studien granskade följande kategorier:
- Lagstadgad semester (totalt antal dagar av betald semester, helgdagar inkluderat)
- Minimi lagstadgad sjukpenning (procent av lön, eller engångssumma)
- Lagstadgad föräldraledighet (antal betalda veckor)
- Lagstadgad föräldraledighet (procent av lön)*
- Minimilön (beräknat i USD per timme) (den årliga minimilönen delat med 52 veckor och sedan med längden på genomsnittliga arbetsveckan)
- Sjukvårdssystem (exempelvis om det är ett privat eller statligt finansierat system)
- Poäng i lyckoindex (ett till tio, där tio är högst)
- Genomsnittliga arbetstimmar i veckan per anställd
- Hbtqi-inkludering (0-100, där 100 är högst; Legal Index belyser de juridiska rättigheterna och friheterna som hbtqi-grupper har, och Public Opinion Index indikerar hur allmänheten känner i varje region)
- Säkerhet, baserad på Global Peace Index (1-4, där ett lägre poäng är bättre)
Mätningarna justerades enligt index för att återspegla deras relativa betydelse, för att ge varje land en totalpoäng från ett till 100. Alla datapunkter rangordnas från högst till lägst förutom sjukvårdsbetyget som rankas av fem (där ett är bäst), genomsnittliga arbetstimmar per vecka och säkerhetsbetyget, som båda rankas enligt lägst bäst.
Datan samlades in och analyserades under april 2024.