Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige. Fotograf: Anders G Warne
Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige. Fotograf: Anders G Warne

En majoritet av svenska företagsledare föredrar åtgärder för att öka energieffektiviteten framför tidsbegränsat ekonomiskt bistånd under perioder med särskilt höga elpriser. Detta framkommer från en undersökning genomförd av Novus på uppdrag av Fossilfritt Sverige.

Totalt har cirka 500 företagsledare svarat på frågan “Vilken form av stöd föredrar du för att hjälpa ditt företag att hantera de höga elpriserna?” och resultaten visar att de flesta föredrar energieffektiviseringsåtgärder i stället för tidsbegränsade ekonomiska stöd.

– Det är väldigt intressant att företag hellre vill vaccinera sig mot höga elpriser i framtiden än att ta en korttidsverkande medicin nu. Energieffektivisering är viktigt för att svenska företag och industri ska öka sin konkurrenskraft på världsmarknaden, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Undersökningen är beställd av Fossilfritt Sverige och är utförd av Novus.

Företagens svar

  • Ekonomisk kompensation när elpriserna är särskilt höga: 29 procent
  • Ekonomiskt stöd för att investera i permanenta åtgärder som hjälper företaget att använda energi mer effektivt och därmed minska elanvändningen: 41 procent
  • Staten bör inte ge någon form av ekonomiskt stöd, varken när elkostnaderna är höga eller för att stödja företag att effektivisera sin elförbrukning: 10 procent
  • Vet ej: 20 procent

– Globalt är energieffektivisering en tung spelare. OECD räknar med att det kommer att ge lika stor effekt för att nå 1,5-gradersmålet som all världens kärnkraft, vattenkraft och vindkraft tillsammans. Dessutom kommer kraven på Sverige att öka nu när EU gör sig oberoende av Putin och skärper målen för energieffektivisering, säger Svante Axelsson.