Den globala hårdvarubristen slår hårt mot förmågan att göra affärer för svenska företag. Var tredje företag uppger att hårdvarubristen påverkar potentialen att göra affärer och av dessa bolag förloras ända upp till hälften av möjligheterna till affärer, enligt en ny undersökning från Equinix. 

Den globala hårdvarubristen är nu inne på slutet av sitt andra år vilket börjar sätta sina spår bland svenska bolag. I en undersökning genomförd av Norstat på uppdrag av Equinix i Sverige, svarar svenska vd:ar och IT-chefer över hela landet att en klar majoritet av dem, 73 procent, har fått vänta på leveranser av hårdvara i sin tur vilket påverkat företaget negativt.  

Av de bolag som uppger att de förlorar affärspotential på grund av hårdvarubristen ser en stor andel avsevärda potentiella förluster framför sig. En dryg fjärdedel förlorar upp till 25 procent av affärspotentialen och ännu fler – 35 procent – förlorar så mycket som upp till hälften av alla affärer på grund av hårdvarubrist. 

– Det är tydligt att det finns en stor kategori företag som riskerar att göra stora förluster på hårdvarubristen. I dagsläget finns få tecken på att den ska gå över i närtid så det gäller för de hårdast drabbade företagen att agera snabbt och titta på alternativ – som att hyra digital infrastruktur som tjänst, säger Maria Sundvall, vd på Equinix Sverige.

Hårdvarubristen påverkar digitaliseringen negativt
På frågan om vilka specifika problem man upplever med hårdvaruleveranser så är långa leveranstider, efter ökade kostnader, den största utmaningen bland vd:arna och IT-cheferna

Följden blir att digitaliseringen blir lidande, 48 procent av företagen anser att deras digitala transformation lider av försenade hårdvaruleveranser vilket i förlängningen försämrar innovationsförmågan och konkurrenskraften.

Det är i dagsläget lite som tyder på att hårdvarubristen kommer att gå över i närtid och därför är det här oroande siffror för svenska företags innovationsförmåga. Tack och lov verkar många företag öppna för att bryta sitt eget hårdvaruberoende och överväga alternativa lösningar – och för de bolag som sitter still och väntar på hårdvara är mitt råd att snabbt tänka om, säger Maria Sundvall.