Från och med i dag går det att lämna in årets deklaration till Skatteverket. Den som deklarerar digitalt utan ändringar senast den 2 april kan få skatteåterbäringen på bankkontot redan före påsk.
Deklarera tidigt för snabbare återbäring
Trenden de senaste åren är att de allra flesta, oavsett om det ska betalas kvarskatt eller pengar ska fås tillbaka, vill få deklarationen avklarad så fort som möjligt. Redan i dag, den första dagen som deklarationstjänsten är öppen, räknar Skatteverket med att uppemot 1,5 miljoner personer går in för att trycka på godkänt-knappen.
– Man vill bara bli av med det och tycker det är skönt när man är klar och kan släppa det, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.
Inga ändringar ger snabb hantering
Den som ska få tillbaka pengar på skatten i år kan få det redan mellan den 8 och den 11 april – alltså i god tid före påsken. För att det ska gå så snabbt krävs att deklarationen godkänns digitalt senast den 2 april utan några ändringar eller tillägg.
– Sista dagen att deklarera är den 2 maj och gör man det kommer slutskattebeskedet och återbäringen i juni i stället, säger Johan Schauman.
De allra flesta deklarationer där alla uppgifter finns förtryckta och som bara godkänns digitalt är helt korrekta. De fel som förekommer görs ofta på de områden som Skatteverket kallar självrapportering, alltså när man måste bifoga och lägga till uppgifter på egen hand.
Vanliga fel – hälften missar reseavdraget
Det vanligaste felet i deklarationen rör reseavdrag. Förra året var det 900 000 svenskar som gjorde reseavdrag. Skatteverkets kontroller visar att ungefär hälften av dessa antingen inte har rätt till avdraget eller anger ett för stort belopp.
– För rätt till reseavdrag med bil ska tidsvinsten vara minst två timmar per dag jämfört med att resa kollektivt. Avståndet mellan bostad och arbetsplats behöver också vara minst fem kilometer. Endast kostnader över 11 000 kronor ger avdrag.
Knepiga regler vid bostadsförsäljning
Ett annat vanligt fel handlar om deklaration vid bostadsförsäljning. Reglerna för att dra av förbättringsutgifter är komplicerade, och många har svårt att förstå vilka kostnader som är avdragsgilla.
– Det kan också vara svårt att komma ihåg alla kostnader man haft för förbättringar och renoveringar om man ägt sin bostad länge. Men ett bra tips är att gå igenom mobilen – de flesta fotar sina materialval och renoveringar när de gör om hemma, säger Johan Schauman.