Ny märkning för vinterdäck gäller den 1 december
Nu väntar kyla och halka på våra vägar. Mellan den 1 december och 31 mars är det lagkrav på att personbilar, lätta lastbilar och bussar ska ha vinterdäck vid vinterväglag. En viktig nyhet för i år är att odubbade vinterdäck måste vara märkta med den så kallade “alptoppen”. Denna märkning är en symbol av ett berg med tre toppar och en snöflinga. Alptoppen visar att däcket är testat och godkänt för vinterförhållanden. Det framgår av ett pressmeddelande från Trygg Hansa.
Från och med den 1 december blir det olagligt att köra med dubbfria vinterdäck som saknar denna märkning. Detta innebär att bilägare med äldre däck eller som köper begagnade odubbade vinterdäck bör kontrollera att de har den nya märkningen.
“Om du har gamla däck behöver du säkerställa att de har symbolen. Detta gäller även om du köper begagnade odubbade vinterdäck. Saknas märkningen är de inte godkända,” säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa.
Motorexpertens råd vid däckbyte
Stefan Brala delar sina bästa tips för säker körning och hållbara vinterdäck:
1. Välj däck med omsorg
Däcken är en av bilens viktigaste komponenter. Med Sveriges varierande väderförhållanden är vinterdäck, helst dubbade, det bästa valet ur trafiksäkerhetssynpunkt. Kör du mest i stadsmiljö med barmark kan odubbade däck vara ett bättre alternativ, då dubbdäck bidrar till partikelutsläpp. Oavsett vad du väljer är det viktigt att rådfråga en däckverkstad för att säkerställa rätt däck för din bil och dina körförhållanden.
2. Kontrollera dina däck
Se över däckens skick. Förutom att mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter enligt lag bör du kontrollera om däcken har torrsprickor, särskilt om de är äldre eller har förvarats felaktigt. Rätt lufttryck är också avgörande för både däckens livslängd och bilens bränsleförbrukning.
3. Gör en koll efter byte
Efter ett däckbyte bör du kontrollera hjulbultarna efter 5–10 mils körning. Även om bytet skötts av en verkstad är det en bra säkerhetsrutin. Är du osäker, besök verkstaden och be dem göra en snabb kontroll.
Byte till vinterdäck – så säger lagen
Enligt Transportstyrelsen råder vinterväglag när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om vinterväglag råder på platsen. Här är de viktigaste reglerna:
- Vinterdäck är lagkrav mellan 1 december och 31 mars vid vinterväglag.
- Dubbdäck är tillåtna från 1 oktober till 15 april.
- Blandning av däcktyper är inte tillåten; fordonet får inte ha både dubbade och odubbade däck samtidigt.
- Om bilen med släp har dubbdäck måste även släpet ha dubbdäck vid vinterväglag. Om bilen har odubbade friktionsdäck kan släpet ha antingen odubbade eller dubbade däck.
- Mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter, men gärna mer för bättre säkerhet.
Vissa platser, exempelvis större städer, kan ha förbud mot dubbdäck. Läs på vad som gäller på din ort.
Från och med den 1 december är det dessutom krav på att alla dubbfria vinterdäck ska ha den nya märkningen med alptoppen. Utan denna märkning riskerar du böter och, viktigast av allt, försämrad säkerhet på vägen.