Nyfiken på om du ska få tillbaka på skatten? De närmaste dagarna kommer svaret.
Från och med i dag skickar Skatteverket ut digitala deklarationsbesked
Alla svenskar som har digitala brevlådor kan räkna med att få sin deklaration från och med i dag eller senast den 7 mars. Digitala deklarationer har blivit allt vanligare och Skatteverket rekommenderar denna metod för att snabba upp processen och minska miljöbelastningen.
Den som inte valt en digital brevlåda får däremot ge sig till tåls till perioden 17 mars–15 april. Men förra året var det mer än 5,8 miljoner deklarationer som skickades ut digitalt. Saknar du digital brevlåda kan du även logga in på “Mina sidor” på Skatteverket den 7 mars och hitta din deklaration.
Att få sin deklaration digitalt innebär att du snabbare kan börja gå igenom dina uppgifter och planera eventuella avdrag eller tillägg. Skatteverket påminner dock om att det är viktigt att kontrollera att alla uppgifter stämmer innan man godkänner deklarationen.
Guide: Allt du bör veta om din deklaration 2025
Skatteåterbäring i april
Nästa viktiga datum att hålla koll på är den 18 mars respektive 2 april. Det förstnämnda är då man som tidigast kan deklarera, medan det andra är kanske ännu viktigare att ha i åtanke.
Det är nämligen då du måste ha godkänt din deklaration för att få en eventuell skatteåterbäring redan i april. Detta förutsätter dock att inga ändringar eller tillägg görs i deklarationen. Om du upptäcker fel eller vill justera något, exempelvis lägga till avdrag för resor till och från arbetet, måste du skicka in en korrigerad deklaration, vilket kan försena eventuell återbäring.
Vad händer om du missar deadline?
Den som vill ha mer betänketid bör ha 2 maj i åtanke. Det är sista dagen att lämna in deklarationen om du inte har anstånd. Om du missar denna deadline kan du drabbas av förseningsavgifter. För privatpersoner ligger denna avgift på 1 250 kronor, men den kan öka vid långvarig försening.
Om du av någon anledning inte kan lämna in din deklaration i tid kan du ansöka om anstånd hos Skatteverket. Anstånd ges oftast endast vid särskilda skäl, som sjukdom eller andra oförutsedda händelser.
Tips för en smidig deklarationsprocess
- Granska dina förhandsifyllda uppgifter – se till att allt stämmer och att inga inkomstuppgifter saknas.
- Använd Skatteverkets räknehjälp – ett smidigt verktyg för att räkna ut rätt avdrag.
- Deklarera i tid – för att undvika förseningsavgifter och eventuella problem.
- Utnyttja avdrag – exempelvis för arbetsresor, ränteavdrag och ROT- och RUT-avdrag.
Genom att följa dessa råd kan du säkerställa att du får tillbaka eventuell skatteåterbäring så snabbt som möjligt och undvika onödiga misstag i deklarationen.