AI-drivna pantstationer tar plats i Lidls centralt belägna butiker

I ett försök att underlätta och uppmuntra återvinning av gamla mobiler har nu AI-drivna pantstationer introducerats i Lidls butiker, med de första installationerna på Östermalmstorg i Stockholm och Femman i Nordstan, Göteborg. Dessa centralt placerade kiosker erbjuder en enkel lösning för konsumenter att återvinna sina gamla enheter – och belönas för det. Det framgår av ett pressmeddelande.

Swappies framgångssaga

Sedan hösten har Swappie, ett företag känt för sin försäljning och återvinning av renoverade iPhones, utökat sin verksamhet till att inkludera mobilpantstationer. Med en redan etablerad närvaro och som erkänd aktör inom den cirkulära ekonomin, markerar detta ett ytterligare steg för Swappie att stärka sin position på den svenska marknaden, i samarbete med Lidl.

Pionjärer inom mobilpant

Swappie är pionjärer i Norden med sitt koncept av AI-drivna pantstationer för mobiler, ett fenomen som redan finns i andra delar av världen. Genom detta nya initiativ hoppas Swappie inte bara på att förenkla återvinningen av mobiler men också att normalisera processen likt pantning av burkar och flaskor.

Vi är väldigt glada över vårt samarbete med Lidl. Tack vare de nya kioskerna i Lidls innerstadsbutiker, dit många människor kommer flera gånger i veckan, får fler möjlighet att återvinna och få betalt för sina gamla mobiler. Vi vill göra mobilpant lika naturligt som att panta burkar. Många blir överraskade över hur mycket deras gamla iPhones faktiskt är värda. Vårt mål är att betala ut 50 miljoner kronor till de svenska mobilpantarna årligen, säger Max Hasselblatt, expansionschef på Swappie.

Samarbete med Lidl för en grönare framtid

Detta samarbete med Lidl är ett steg mot att göra återvinning mer tillgänglig och praktisk för allmänheten. Både Swappie och Lidl betonar vikten av att göra det lättare för konsumenterna att bidra till en hållbar framtid, inte bara för miljöns skull utan även för att ge ekonomiskt värde tillbaka till konsumenterna.

Vi på Lidl vill göra det enkelt för våra kunder att på ett bekvämt och ansvarsfullt sätt återvinna sina mobiler. Med Swappies panttjänst gör man miljön en tjänst och får dessutom en extra slant i plånboken. Efter ett möte med Swappie med en spännande pitch kände vi att konceptet kan vara intressant för oss på Lidl och bestämde oss för att inleda ett testsamarbete för att utvärdera vilken potential denna lösning kan ha för oss och främst för våra kunder, säger Firas Tabbakh, Inköpschef på Lidl.

Toppmodern teknologi garanterar rättvis värdering

Swappies pantstationer utnyttjar den senaste AI-teknologin för att noggrant bedöma varje telefon baserat på dess skick och marknadsvärde. Denna process säkerställer att säljare får ett rättvist och bindande erbjudande på bara några minuter. Om erbjudandet accepteras, överförs pengarna snabbt och smidigt till säljarens konto.

Med detta innovativa tillvägagångssätt hoppas Swappie och Lidl inspirera fler till att bidra till en mer hållbar konsumtion och samtidigt dra nytta av den teknik de redan äger. Genom att göra mobilpant till en enkel och givande process, tar de två företagen ett viktigt steg mot en mer cirkulär ekonomi.