Northvolt bygger just nu Europas största batterifabrik med tillverkning av litiumjonbatterier för elbilar och lagring av energi. Bara några mil från fabriken i Skelleftehamn finns kemikalieleverantören Wibax som har valts för ett strategiskt partnerskap som kemikalieleverantör till batteritillverkningen. Det framgår av ett pressmeddelande.

Wibax har ända sedan starten 1986 fokuserat på hållbarhetsfrågor. Nyligen lanserades ett partnerskap med Scania för att ställa om transporten till ellastbilar. Nästa steg är att arbeta tillsammans med Northvolt i deras ambition att elektrifiera världen och därmed göra oss mindre beroende av fossila bränslen.

– Detta är mycket mer än en traditionell kund- och leverantörsrelation. Vi har tillsammans ambitionen att elektrifiera transporterna och där passar vårt samarbete med Scania väldigt väl. Första kvartalet nästa år kommer vi att trafikera sträckan mellan Piteå och Skellefteå med en ellastbil som klarar att dra 64 ton, vilket är världsunikt, berättar Jonas Wiklund, koncernchef på Wibax.

Wibax målsättning är att vara ledande i omställningen till fossilfria transporter. Företagets värdegrund är “god kemi” och satsningen tillsammans med Northvolt ligger i linje med det mottot.

– Man har pratat om dessa frågor länge, men nu märker vi även att efterfrågan ökar från marknaden på bättre lösningar för transporter, det börjar hända på riktigt. Vår värdegrund “god kemi” går hand i hand med Northvolts ambition att göra världens grönaste batterier. Vår starka närvaro i övriga delar i Norden gör också att det finns ytterligare möjligheter till att bidra positivt när det gäller omställningen till en grönare värld, säger Jonas Wiklund.

Wibax har sedan cirka två år tillbaka levererat kemikalier till Northvolts forskningsanläggning i Västerås i ett samarbete som nu fördjupas.

-Otroligt spännande att få vara med på Northvolts resa från forskningsanläggning till fullskaliga produktionsanläggningar. Vi kommer att fortsätta utveckla varandra och ytterligare stärka våra relationer många år framöver, säger Fredrik Nyberg, affärsutvecklingschef Wibax.

– Wibax är en mycket lovande partner för oss. De är starkt rotade i det regionala näringslivet och ambitionen att elektrifiera sin fordonsflotta ligger helt i linje med vår ambition att nå ett minimalt koldioxidavtryck även i vår logistik, säger Fredrik Hedlund, VD på Northvolt Ett.