Northvolt kris
Förra veckan blev dramatisk för Northvolt. På torsdagen ansökte företaget om rekonstruktion i USA genom ett så kallat Chapter 11-förfarande, vilket ska ge bolaget mer tid och möjlighet att säkra finansiering. Dagen därpå meddelade vd och medgrundare Peter Carlsson att han lämnar sin post. Han kommer dock att sitta kvar i styrelsen och kliva in i en rådgivande roll.
I söndagens Agenda i SVT delade Carlsson med sig av sina reflektioner kring Northvolts utmaningar och framtid. Han medgav att bolaget underskattade svårigheterna med att bygga upp den gigantiska fabriken i Skellefteå och med att hantera rekryteringen av en så stor personalstyrka.
Rekonstruktion i Sverige kan bli aktuellt
Under intervjun frågades Carlsson om möjligheten till en rekonstruktion även i Sverige. Han svarade att det ännu inte finns något beslut om detta, men att det kan bli aktuellt om en eller ett par månader. Rekonstruktionen i USA har redan gett bolaget ett andrum, men framtiden hänger på bolagets förmåga att öka produktionen och nå lönsamhet.
Realistiskt sett kommer vi inte att vara lönsamma förrän 2026
säger Carlsson.
Produktionsproblemen – kärnan i krisen
Northvolts största utmaning ligger i den eftersläpande produktionen. Bolaget har inte lyckats skala upp verksamheten till den nivå som krävs för att visa svarta siffror. I somras pausade företaget sina planer på nya fabriker i både Tyskland och Kanada för att fokusera på att få Skellefteåfabriken att fungera. Carlsson medger att de borde ha agerat tidigare.
Vi borde ha bromsat tidigare, och det tar jag på mig
säger han.
Konkurrensen från Asien pressar Northvolt
Northvolt ställs också inför hård konkurrens från asiatiska aktörer som kinesiska och koreanska batteritillverkare. Dessa producenter kan tillverka batterier till lägre kostnader och bygger dessutom fabriker i Europa. BMW, som tidigare samarbetade med Northvolt, har redan valt att vända sig till Samsung som leverantör.
Carlsson försvarar dock Northvolts produkter och menar att de är lika bra eller bättre än de asiatiska konkurrenternas. Han lyfter fram företagets miljöfördelar som en viktig konkurrensfördel.
Vårt klimatavtryck är en tredjedel av vad en kinesisk eller koreansk leverantör har. Vid slutet av decenniet kommer vi att ha minskat det till en tiondel
säger Carlsson.
Kritik och konsekvenser för investerare och personal
Peter Carlsson har personligen tjänat 172 miljoner kronor på försäljning av Northvolt-aktier, vilket ger honom en ekonomiskt trygg situation. Samtidigt påverkar krisen många andra på ett betydligt hårdare sätt. Flera investerare ser sina pengar gå förlorade, och människor som flyttat till Skellefteå för att satsa på en karriär inom Northvolt står nu inför en osäker framtid.
Carlsson erkänner att företaget borde ha varit mer transparent om utmaningarna och agerat snabbare.