Sparare väljer bort USA-fonder till förmån för Europa och Sverige
En tydlig trend bland fondsparare är att lämna USA-fonder till förmån för Europafonder och Sverigefonder. Färsk statistik från Nordnet visar att antalet ägare av Europafonder ökat med 12 procent sedan årsskiftet.
Osäkerhet kring Trumps tullpolitik
Den amerikanska marknaden har blivit alltmer osäker i spåren av Trumps tullpolitik. Investerare har svårt att förhålla sig till de skiftande beskeden från Vita huset, vilket skapar osäkerhet och risker. Aktiemarknaden reagerar negativt på detta, och många väljer att omallokera sitt kapital. Farhågor om en kommande recession i USA har ytterligare spätt på flykten från amerikanska tillgångar.
Osäkerheten leder till USA-sälj
En lågkonjunktur kan leda till att amerikanska hushåll spenderar mindre och att företag får svårare att hantera höjda tullkostnader. Statistik från Nordnet visar att många investerare vänder USA ryggen. Antalet ägare av USA-fonder hos Nordnet har minskat med 2 procent sedan årsskiftet, samtidigt som Europafonder ökat med 12 procent och Sverigefonder med 3,4 procent.
Fonder med störst förändring i ägarantal
USA-fonder:
- Nordnet USA Index: -5 %
- Storebrand USA Index: -4 %
- Handelsbanken USA Index: -7 %
- Swedbank Robur Small Cap USA: -16 %
Europa-fonder:
- Storebrand Europa: +13 %
- Swedbank Robur Access Europa: +27 %
- AMF Aktiefond Europa: +21 %
- Lannebo Europa Småbolag: +26 %
Sverigefonder:
- Nordnet Sverige Index: +4 %
- Nordnet Småbolag Sverige Index: +13 %
- Länsförsäkringar Sverige Index: +16 %
- PLUS Allabolag Sverige Index: +8 %
Rationell rotation
Denna rotation från USA till Europa och Sverige förefaller rationell i det nuvarande marknadsläget. Efter flera års stark utveckling för den amerikanska börsen är en viss korrektion naturlig. Dessutom har en starkare krona minskat de valutamässiga fördelarna med amerikanska investeringar.
Massiva försvarsinvesteringar i Europa
Europa och Sverige kämpar fortfarande med lågkonjunktur, men stora försvarssatsningar inom EU kan ge en positiv BNP-effekt. Särskilt Tyskland har börjat lånefinansiera sin militära upprustning, vilket kan stimulera ekonomin.
Riksbanken har sänkt klart
Sveriges börsutveckling har under året varit starkare än den amerikanska, vilket ytterligare driver på rotationen. Hushållen håller dock fortfarande igen på konsumtionen, och Riksbanken befinner sig i en svår sits med stigande inflation och trög återhämtning. Det verkar dock troligt att Riksbanken har gjort sin sista räntesänkning.
Diversifiering är nyckeln
Det är klokt att diversifiera sitt sparande snarare än att paniksälja och lämna marknaden helt. Att tajma marknaden är svårt, och genom en bredare fördelning av investeringarna minskar risken för negativa överraskningar. Med den nuvarande osäkerheten i USA framstår Europa och Sverige som mer stabila alternativ för spararna.