Nu flockas spararna kring Investor igen

Nordnet i maj. Efter några månaders uppehåll är Investor återigen den mest nettoköpta aktien bland Nordnets svenska kunder. Det framgår av ett pressmeddelande.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, kommenterar:

-“Investor återtar platsen som spararnas favoritaktie nummer ett. Under ett antal månader har bland annat rapportperioden och tvära kast i ett antal aktier gjort att andra aktier hamnat mer i centrum hos privatspararna, men nu ökar man på basinnehavet Investor igen. Investor har minst sagt gynnats av det storbolagsfokus som varit på börsen, samtidigt som en högre riskaptit generellt minskat rabatten på onoterat,” säger Frida Bratt.

Latour lockar också investerare

Latour, ett annat investmentbolag, såg också ett ökat intresse från spararna i maj.

-“En konsekvens av ökad riskaptit på marknaderna brukar ofta vara krympande rabatter och ökade premier i investmentbolagen. Latour har förvisso alltid handlats till premie, och dessutom stundtals till en högre sådan än den vi ser idag, men det är onekligen så att premien ökat kraftigt till nästan 50 procent på mycket kort tid. Det kan vara bra att för sig själv ställa kontrollfrågan varför man är beredd att betala väldigt mycket mer än summan av det underliggande värdet,” säger Frida Bratt.

Nibe var i rampljuset

Nibe var en annan aktie som lockade sparare under månaden.

-“Spararna har köpt Nibe under hela nedgångsfasen. Nu kom bolaget med en svag rapport, men det fanns signaler som tolkades som att det går att ana ljuset i tunneln ur ett efterfrågeperspektiv. Det stärkte spararna i den alltjämt positiva synen på aktien.”

Swedbank toppar säljlistan

Swedbank var den mest sålda aktien hos Nordnet i maj, enligt Frida Bratt:

-“Riksbankens räntesänkning i maj satte press på storbankerna, vars intjäningsförmåga ju har gynnats i det stigande ränteläget. Swedbank var den aktie som föll mest på marknadens tro att de goda tiderna eventuellt kan bli lite mindre goda framöver. Spararna väljer att sälja Swedbank, men däremot fortsätta köpa Handelsbanken,” säger Frida Bratt.

Sammanfattningsvis visar maj månads aktieköp och försäljningar en tydlig trend där spararna återvänder till investmentbolag som Investor och Latour, medan bankaktier som Swedbank säljs av till förmån för andra alternativ.