Virtune meddelar att de på måndagen den 15 maj lanserade Nordens första kryptoindex ETP (Exchange Traded Product) på Nasdaq Stockholm. Detta banar väg för tillgänglighet av digitala tillgångar för både institutionella investerare och privatpersoner i Norden och övriga Europa. ETPn har lanserats både i SEK och EUR för att tillgodose efterfrågan från både svenska och europeiska investerare. Det är viktigt att notera att Virtunes första ETP och de kommande produkterna alltid är 100 % fysiskt backade.

Den första ETPn, Virtune Crypto Top 10 Index ETP, är en indexförvaltad korg av digitala tillgångar som består av de 10 främsta kryptovalutorna. Denna ger därmed täckning för cirka 75% av hela kryptomarknaden. För investerare kan detta innebära en bättre riskspridning jämfört med att investera i “single-asset” ETPs, till exempel Bitcoin eller Ethereum. Vidare har Virtune Crypto Top 10 Index ETP, enligt Virtunes backtesting, visat en betydligt högre avkastning än Bitcoin under perioden 2021-01-01 till 2023-05-15.

Christopher Kock, VD för Virtune, kommenterar denna historiska lansering:

“Vi har arbetat hårt med att skaffa oss en förståelse för digitala tillgångar och marknadsutvecklingen samt noggrant följt det ökande intresset för kryptomarknaden, både från institutionella investerare och privatpersoner. Vi är mycket stolta över att kunna erbjuda förvaltning av digitala tillgångar genom vår första ETP. Efter vårt intensiva arbete inom digitala tillgångar har vi kommit fram till att denna typ av tillgångar passar väl inom den “alternativa delen” av en strategiskt långsiktig portfölj. Vi har också en spännande samling av flera nya ETPs som vi har ambitionen att lansera under 2023.”