Trevor Milton, grundaren av lastbilstillverkaren Nikola som tillverkar elektriska och vätgasdrivna lastbilar, dömdes på måndagen till fyra års fängelse efter att ha ljugit för aktieägare om bolagets tekniska framgångar. 

Åklagaren menade att Milton vilselett investerare genom att hävda att Nikola hade byggt en lastbil “från grunden”, att företaget hade utvecklat sina egna batterier trots att han visste att de var införskaffade, samt att bolaget hade tidig framgång med att skapa en “Nikola One”-lastbil som i själva verket inte fungerade. Bland annat marknadsfördes Nikola One i ett viralt klipp där lastbilen sågs rulla. Det aktieägare och andra intressenter inte visste var att lastbilen hade placerats i en nedförsbacke där gravitationen gjorde att lastbilen kunde rulla.

Efter att domen föll på måndagen berättade distriktsdomaren Edgar Ramos att Milton var medveten om att de påståenden han gjorde om företaget var falska. Åklagaren yrkade på elva års fängelse, enligt Reuters.

Nikola noterades genom en SPAC sommaren 2020 till en värdering på över 3,3 miljarder dollar. Lastbilsföretaget handlades som högst över 90 dollar per aktie, idag handlas aktien under en dollar och har ett börsvärde som understiger en miljard dollar.