USA undviker nedstängning

Kongressen röstar ja till budgettillskott

USA:s kongress har tagit ett viktigt steg för att undvika en nedstängning av statsapparaten genom att rösta ja till ett förslag om ett budgettillskott. Detta beslut innebär att hotet om en nedstängning kan skjutas upp till åtminstone mars.

Senaten tar första steget

I en första omgång röstade senaten för tillskottet, vilket effektivt undanröjde en akut kris. Omröstningen i senaten visade ett starkt stöd för förslaget med siffrorna 77 mot 18.

Representanthuset följer efter

Senare samma kväll, vid 23-tiden svensk tid, röstade även representanthuset för förslaget. Röstsiffrorna blev 314 mot 108, vilket tydligt visade att förslaget hade stöd även i kongressens underhus, där republikanerna har majoritet.

Positiva reaktioner från ledande politiker

Majoritetsledaren i senaten, demokraten Chuck Schumer, uttryckte sin tillfredsställelse med resultatet. “Det här är precis vad amerikanerna vill se, att båda sidor arbetar tillsammans och agerar ansvarsfullt. Inget kaos, inget spektakel, ingen nedstängning,” sade Schumer enligt CBS News.

Nästa steg är Bidens underskrift

Med kongressens godkännande går nu förslaget vidare till president Joe Biden för att slutgiltigt bli lag genom hans underskrift. Detta är ett viktigt steg för att säkerställa att USA:s statsapparat fortsätter att fungera och undviker de negativa konsekvenser som en nedstängning skulle innebära.