Det svenska företaget MOVS tog in cirka 45 miljoner kronor i en nyligen avslutad finansieringsrunda. Den ledande prenumerationstjänsten för långtidsuthyrning av cyklar, samt lätta elfordon som elcyklar och elmopeder kommer att använda detta nya kapital för att utveckla sina egna elfordon och expandera till nya marknader. Bland investerarna finns Jula Holding och Svea Bank.

MOVS grundades med visionen att bidra till renare städer genom att underlätta hållbar pendling för sina invånare. Företaget erbjuder därför flexibla och prisvärda abonnemang för privata fordon som cyklar, e-cyklar, e-skotrar eller e-mopeder. Efter ett framgångsrikt lanseringsår, som visar en hög efterfrågan på varje fordonstyp, ansluter sig ytterligare viktiga investerare.

– Många konsumentvarumärken drabbas av en vikande konjunktur, men motsatsen gäller för oss då vår tjänst passar dig som vill sänka sina månadskostnader och slippa stora investeringar. Dessutom drivs vår marknad av flera stora makrotrender, såsom ett ökat intresse för abonnemang, delningstjänster, mikromobilitet och hållbara resor, säger Mikael Klingberg, vd för MOVS Technology.

Svea Bank och Jula Holding har nu valt att inkludera MOVS i sina investeringsportföljer. Denna investering är helt i linje med Jula Holdings gröna strategi.

– Genom att investera i hållbara miljö- och energibolag vill vi ta ansvar och bidra till utvecklingen av ett mer hållbart och fossilfritt samhälle. MOVS bidrar till hållbara städer och det är precis den typen av idéer vi vill främja. Vi är därför mycket glada över att kunna hjälpa dem att växa ännu snabbare, säger Magnus Sigurd, affärsutvecklingsdirektör, Jula Holding.

Svea Bank tror starkt på prenumerationstrenden och har samarbetat med flera snabbväxande företag med prenumerationsbaserade affärsmodeller, som Synsam och Tryggsam.

– MOVS tajming att erbjuda abonnemang som affärsmodell är perfekt. Det är en global megatrend som vi ser revolutionera den ena branschen efter den andra, säger Lennart Ågren på Svea Bank.

Det nya kapitalet skapar möjligheter att expandera till fler svenska städer samt vidare till fler europeiska länder. Det kommer också att användas för att utveckla företagets prenumerationsplattform och egentillverkade fordon.

Ett annat företag som fokuserar på hållbara transportsätt är elcykelföretaget Cowboy som tidigare i år fyllde kassan med totalt 80 miljoner dollar.