Montanas guvernör Greg Gianforte undertecknade på onsdagen en lag som förbjuder användningen av TikTok i delstaten. Gianforte meddelade på Twitter att han har förbjudit TikTok i Montana “för att skydda Montanas invånares personliga och privata data från det kinesiska kommunistpartiet”. Genom detta blir Montana officiellt den första delstaten som förbjuder den populära sociala medieappen.

 

Denna kontroversiella lag är hittills det mest drastiska steget som en delstatsregering har tagit för att begränsa användningen av TikTok på grund av påstådda säkerhetsproblem. Samtidigt har vissa federala lagstiftare krävt ett nationellt förbud mot TikTok. Det förväntas dock att lagen kommer att utmanas i domstol.

Lagen träder i kraft i januari och riktar in sig specifikt på TikTok genom att förbjuda appen att fungera inom delstatens gränser. Lagen fastställer även potentiella böter på 10 000 dollar per dag för överträdare, inklusive appbutiker som tillhandahåller den sociala medieapplikationen.

Förra månaden röstade lagstiftare i Montanas representanthus med 54-43 för att anta lagen, som kallas SB419, och skickade den till Gianfortes för godkännande.

I ett uttalande till CNN sa TikTok att de kommer att kämpa för att försvara användarnas rättigheter i Montana.

“Guvernör Gianforte har undertecknat en lag som inskränker Montanabornas rättigheter enligt det första tillägget genom att olagligt förbjuda TikTok, en plattform som ger kraft åt hundratusentals människor i hela delstaten. Vi vill försäkra Montanaborna om att de kan fortsätta använda TikTok för att uttrycka sig, försörja sig och hitta gemenskap, samtidigt som vi fortsätter kämpa för våra användares rättigheter både inom och utanför Montana.”

Lagen kommer i en tid då TikTok möter ökande kritik på grund av sina kopplingar till Kina. TikTok ägs av det kinesiska företaget ByteDance. Många amerikanska tjänstemän har uttryckt oro för att den kinesiska regeringen potentiellt kan få tillgång till amerikansk data via TikTok för spionändamål, även om det hittills inte finns några bevis på att den kinesiska regeringen någonsin har haft tillgång till personlig information om amerikanska TikTok-användare.