Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) riktar skarp kritik mot att USA, under ledning av expresidenten och nuvarande presidentkandidaten Donald Trump, återigen väljer att införa nya tullar mot EU. I SVT:s Morgonstudion beskriver Dousa beslutet som både obegripligt och sorgligt – inte minst eftersom det kommer att få stora konsekvenser för Sverige. Se inslaget här.
Nya tullar träder i kraft den 9 april
Den 9 april träder Trumps nya tullar mot EU i kraft. Det handlar om så kallade “hämndtullar” på 20 procent som enligt Trump motiveras av att EU redan har tullar på 39 procent mot amerikanska varor.
– De här siffrorna som redovisas, jag förstår inte var man får dem ifrån. Vi har ungefär samma tullar i båda riktningar i dag, säger Benjamin Dousa.
Enligt honom är Trumps påståenden vilseledande och saknar verklighetsförankring.
Ett hot mot det transatlantiska samarbetet
För Dousa handlar det inte bara om siffror – det är ett större symbolvärde i att ett så nära samarbetsland som USA väljer att agera på detta sätt.
– Det är det som gör extra ont. Det är en av våra närmsta vänner som gör på det här sättet, säger han.
Han menar att tullarna riskerar att rasera ett handelssystem som byggts upp under decennier och som enligt honom lett till ”enorma mänskliga framsteg” på båda sidor Atlanten.
Slår mot svensk export
Konsekvenserna för Sverige bedöms bli omfattande. Som ett litet, exportberoende land har Sverige mycket att förlora när stora marknader som USA börjar sätta upp handelshinder.
– USA är en av våra viktigaste marknader. Det finns vissa sektorer som är särskilt beroende av den amerikanska marknaden, säger Dousa och nämner framförallt bilexporten, läkemedelsindustrin samt export av timmer och virke.
– Över 100 000 människor är direkt eller indirekt beroende av handeln med USA, säger han och tillägger att regeringen kommer att göra allt för att mildra effekterna för svensk ekonomi och svenska jobb.
Förhandlingsvilja från EU – men USA avvisade
Dousa förklarar att EU försökt undvika den upptrappning som nu sker genom diplomatiska samtal och förhandlingar med USA – dock utan framgång.
– Vi har de senaste veckorna från Europas sida försökt förhandla med USA men intresset från deras sida har varit minimalt, säger han.
Trots detta menar han att Europa inte får låta sig drivas av hämndbegär, utan att dörren för dialog alltid måste stå öppen. Men han understryker att EU samtidigt måste vara redo att agera.
– Om USA går vidare med tullarna och samtalen inte leder någonstans, måste Europa stå starkt och svara – genom att höja tullar på produkter där det finns gott om alternativ.
Ett allvarligt läge i en orolig värld
Tullbeskedet kommer i ett redan spänt globalt handelsläge. Dousa menar att beslutet från USA riskerar att förvärra situationen ytterligare, och att det internationella samarbetet behöver stärkas – inte försvagas.
– Det här är ett slag mot det multilaterala handelssystemet. Det är fel väg att gå, avslutar han.