Guldgruva i garderoben: Europas gömda elektronikskatt
En ny rapport från refurbed och Fraunhofer Austria visar att europeiska hem fungerar som stora osynliga råvarulager. Hela 642 miljoner mobiltelefoner ligger oanvända i byrålådor och skåp – varav 211 miljoner fortfarande går att rädda och använda på nytt. Det framgår av ett pressmeddelande.
I Sverige ligger cirka 15,6 miljoner mobiltelefoner bortglömda i hemmen. Av dessa har över 5 miljoner fortfarande potential att återställas och återanvändas.
– Det här är ett enormt slöseri med naturresurser, säger Peter Windischhofer, grundare av refurbed. Om vi tog tillvara på alla dessa enheter skulle EU kunna bli självförsörjande på kritiska råmaterial i upp till tre år.
Värdefull metall i varje mobil – resurser för miljarder
Rapporten avslöjar också att de kasserade telefonerna innehåller över 41 000 ton metaller – däribland sällsynta jordartsmetaller och konfliktmaterial som tenn, volfram och guld. Den sammanlagda metallmängden motsvarar ett marknadsvärde på cirka 17 miljarder kronor.
För att sätta det i perspektiv:
-
Kobolt: 8 916 ton – tillräckligt för batterier till över en miljon elbilar
-
Guld: 18 ton – motsvarar guldet i 4,5 miljoner vigselringar
-
Magnesium: 222 ton – tillräckligt för 1,48 miljarder burkar
-
Palladium: 1,8 ton – används i 900 000 bilkatalysatorer
Det handlar alltså inte bara om återvinning för miljöns skull, utan även om att säkra Europas strategiska råvaruförsörjning i en geopolitisk orolig tid.
Sverige – en nation av glömska teknikanvändare
Att över 15 miljoner mobiler ligger oanvända i svenska hem är inte bara ett resursslöseri – det är en missad ekonomisk möjlighet. Den totala svenska andelen har ett uppskattat värde på flera miljarder kronor, varav en stor del kunde återvinnas genom rekonditionering.
– Elektroniken får längre livslängd, värdefulla resurser tas tillvara, och elektronikavfallet minskar. Dessutom får man som konsument betalt för det man lämnar in, säger Peter Windischhofer.
Tre års självförsörjning – utan att tillverka en enda ny mobil
I det mest ambitiösa scenariot i rapporten förlängs livslängden på Europas nuvarande mobiltelefoner och alla reparerbara enheter tas tillvara. Resultatet? EU kan klara sig utan nya smartphones i tre år, med stora miljövinster som följd:
-
24 miljoner ton mindre koldioxidutsläpp
-
8,5 miljarder kubikmeter vatten sparas
Allt detta utan ny teknik – bara genom att ta tillvara på det vi redan har.
Så gör du skillnad – börja i din egen byrålåda
Budskapet från refurbed är tydligt:
Se över vad du har hemma. Den gamla mobilen du glömt bort kan innehålla värdefulla resurser – och ge pengar i plånboken.
Det är dags att göra plats i lådorna, och samtidigt bidra till både miljön, ekonomin och Europas strategiska råvaruförsörjning.