Etablerar första publika laddplats för tunga batteridrivna lastbilar i Varberg

Milence, ett innovativt företag inom transportindustrin som samägs av Daimler Truck, TRATON GROUP och Volvo Group, tar ett stort kliv framåt genom etableringen av sin första laddstation i Norden, strategiskt placerad i Varberg. Detta markerar en viktig milstolpe i skapandet av Europas första storskaliga publika nätverk av laddstationer för elektrifierade tunga fordon som lastbilar och bussar.

En strategisk placering

Den nya laddstationen i Varberg ligger idealiskt vid en populär rastplats nära avfart 55 längs E6, en huvudväg som förbinder Göteborg och Malmö. Denna placering är inte bara strategisk för logistiska flöden, utan också anpassad för att förbättra förarna av elektriska lastbilar och bussars upplevelse. Stationen kommer att erbjudande faciliteter som en lounge, dusch och toaletter samt närhet till restauranger för att ge yrkeschaufförer möjlighet till välbehövlig vila och avkoppling under långa körpass.

Ledarskap och vision

Anja van Niersen, VD för Milence, uttrycker sin entusiasm över expansionen i Norden: “Vi har nyligen presenterat våra expansionsplaner i Europa, och jag är stolt över att nu kunna offentliggöra vår första laddstation i Norden. Varberg är en strategisk logistikknutpunkt, och vår närvaro här understryker vårt åtagande att främja miljövänlig transport. Vi planerar att fortsätta expandera vårt nätverk av kraftfulla laddningsstationer över hela Europa.”

Fasindelad utveckling

Projektet i Varberg kommer att genomföras i två faser. Den första fasen inkluderar installationen av fyra högpresterande CCS-laddare (Combined Charging System) som kan leverera upp till 400 kW vardera. I den andra fasen är målet att utöka kapaciteten betydligt genom att tillföra sex nya Mega Combined Charging Systems (MCS)-laddare, så snart dessa blir tekniskt tillgängliga.

Framtid och expansion

Milence har redan börjat bygga upp ett nätverk av miljövänliga laddstationer som är strategiskt placerade längs viktiga transportleder och vid centrala logistikpunkter i Europa. Företaget invigde sin första laddplats i Venlo, Nederländerna i slutet av 2023 och har också planer för en omfattande laddplats i Antwerpens-Brügges hamn, den näst största hamnen i Europa, med kapacitet att hantera trettio laddpunkter för tunga fordon.

Milences ambitiösa expansion understryker deras ledande position i den gröna omställningen inom tunga transporter och deras bidrag till en mer hållbar framtid. Med sin innovativa teknik och strategiska expansionsplaner positionerar Milence sig som en nyckelspelare i utvecklingen av infrastrukturen för elektriska transportmedel i Europa.