Elektrifierar E4:an mellan Stockholm–Malmö för den tunga trafiken

I ett banbrytande initiativ för att stärka den hållbara infrastrukturen i Sverige, meddelar Milence, ett joint venture mellan Daimler Truck, TRATON GROUP och Volvo Group, att de planerar att bygga en ny laddstation i Ödeshög. Denna investering är ett viktigt led i att elektrifiera E4:an, en huvudtransportled mellan Stockholm och Malmö, för tung trafik.

Strategisk placering förutsäger framgång

Den nya laddstationen kommer att uppföras på en 10 000 kvadratmeter stor tomt, strategiskt belägen 260 km från Stockholm och 350 km från Malmö. Denna placering gör stationen till en central punkt i Sveriges första storskaliga, publika nätverk för eldrivna tunga fordon och bussar i Europa.

En ledare i transportens elektrifiering

“Milence är stolt över att leda elektrifieringen av transportsektorn i Sverige. Med vår nya anläggning i Ödeshög stärker vi inte bara vårt europeiska nätverk, utan säkrar även en hållbar transportkorridor mellan våra två största städer,” säger Anja van Niersen, VD för Milence.

Framtidsinriktad utveckling

Projektets första fas innebär installationen av 8 högpresterande laddare med kombinerat laddningssystem (CCS), var och en kapabel att leverera upp till 400 kW. Under projektets andra fas, kommer anläggningen att expandera till totalt 16 laddstationer, med planer på att inkludera Megawatt Charging System-teknik (MCS) för ännu snabbare och mer tillförlitlig laddning.

Mervärden för yrkesförare

Vidare kommer den nya stationen att byggas i anslutning till ett nytt logistikcenter som erbjuder bekvämligheter för yrkesförare. “Vår laddstation kommer att inkludera en lounge där förare kan vila och fräscha upp sig medan deras fordon laddas,” tillägger van Niersen.

Denna satsning från Milence illustrerar inte bara företagets engagemang i hållbarhet och teknisk innovation, utan även dess bidrag till regionens ekonomiska och infrastrukturella utveckling. Med denna nya laddstation tar Milence ett stort steg mot en grönare framtid för Sveriges tunga trafik.