Metacon har genom sitt tyska dotterbolag Metacon GmbH ingått ett samarbetsavtal med PERIC Hydrogen Technologies Co., Ltd (PERIC) för leverans av Metacons portfölj av vätgastankstationer (HRS) i Europa, inklusive EU, EFTA och Storbritannien.

Den europeiska HRS-marknaden utvecklas snabbt kopplat till ökande marknadsbehov och en snabbt mognande bas av tillgängliga vätgasdrivna tunga och lätta fordon. Även i Sverige har det skett ett genombrott den senaste tiden i antalet aviserade HRS-projekt. Sverige går från dagens ”handfull” med tankningsalternativ för kunder, till att under de närmaste åren nå i storleksordningen 50 distribuerade tankstationer för vätgas. Med tanke på vätgaslastbilarnas och personbilarnas långa räckvidd, köld-oberoende och mycket snabba tankningstid, kommer denna utveckling att möjliggöra en mycket viktig första fas för vätgas som den framtida möjliggöraren av både klimat- och kundorienterade hållbara transporter.

Enligt avtalet kommer Metacon att använda PERIC:s mångsidiga och beprövade sortiment av lösningar och utrustning för vätgastankning. Under de senaste olympiska vinterspelen i Peking var t.ex. PERIC en ledande partner för att tillhandahålla tankningskapacitet till de 800 vätgasbussar som betjänade de olympiska spelen.

Metacon kommer att ha rätt att sälja HRS-lösningarna under eget varumärke och branding och kommer aktivt att delta i vidareutveckling eller anpassning till Metacons kunders behov i Europa.

Christer Wikner, VD och koncernchef för Metacon sade: “Den europeiska marknaden för vätgastankstationer har börjat växa och vi förväntar oss att den kommer att växa snabbt under många år, drivet av den accelererande gröna energi- och bränsleomställningen. Vi är mycket glada över att kunna utöka vårt partnerskap med PERIC för elektrolysörer till att nu även omfatta HRS-området. PERIC är en av världens ledande aktörer inom tillverkning av vätgassystem och tillsammans ser vi en möjlighet att möta de framväxande behoven på den nordiska och europeiska marknaden”.