Metacon har idag nått en överenskommelse om att förvärva de återstående 41,13% av aktierna i Helbio Holdings SA (Helbio). Metacon äger 58,87% av Helbio sedan tidigare.

Det framgår av ett pressmeddelande. Metacon ingår i Finanstids koncept ”Veckans Aktie”. 

Efter förvärvet kommer Helbio att vara ett helägt dotterbolag till Metacon inom produktkategorierna vätgasgenerering och energisystem. Aktierna förvärvas från ett antal olika aktieägare till en värdering som motsvarar cirka 315 MSEK för 100 % av Helbio.

Affären genomförs genom att Metacon kommer att betala cirka 129,4 miljoner kronor totalt för 41,13%, genom att emittera 23 556 273 aktier i Metacon AB till ett pris per aktie av 5,50 kronor.  Efter genomförd affär uppgår antalet aktier i Metacon till 256 763 575.

”Vi är mycket nöjda med detta förvärv, vilket är ett naturligt steg i vår ambition att öka effektiviteten inom Metacon-koncernen, ta full kontroll på ledande R&D och patent inom vätgasområdet samt uppnå full integration. Genom förvärvet kommer vi att kunna uppnå synergier, finansiell konsolidering och optimera roller och ansvar för alla företag i koncernen”, säger Chris Tornblom, VD och koncernchef, Metacon.

Om Helbio

Helbio är en avknoppning från Universitetet i Patra, Grekland och grundades av Professor Xenophon Verykios 2001. Verksamheten har redan från början varit inriktad på katalysatorer och avancerade reformers för högeffektiv vätgasproduktion.