På fredagen drabbades världens största snabbmatskedja, McDonald’s, av omfattande tekniska problem som ledde till akutstängning av restauranger globalt. Denna oväntade händelse har skapat stor uppmärksamhet på sociala medier och bland kunder världen över.

Omfattande IT-haveri

Användare på sociala medier, inklusive influerare och nyhetskanaler, rapporterar om stängda McDonald’s-restauranger från Sverige till Asien Stillahavsregionen, och indikationer tyder på att problemet är globalt. En användare på X, CyberKnow, med 30 000 följare, rapporterar att “alla McDonald’s-restauranger i Asien Stillahavsregionen ligger nere. Potentiellt i hela världen.”

Situationen i Sverige

Även i Sverige har kedjan påverkats signifikant. En anställd vid McDonald’s på Stockholms centralstation bekräftade att restaurangen stängt på grund av tekniska fel. “Det är samma problem överallt. Men vi vet inte när det kommer att fixas,” säger personen till Aftonbladet. Liknande rapporter har inkommit från flera andra delar av landet, med problem som sträcker sig från icke-fungerande köks- och service-skärmar till beställningssystemet.

Kärnan i problemet

Huvudorsaken till stängningarna tycks vara relaterade till ett tekniskt avbrott i McDonald’s beställningsdatorer och kundskärmar. Detta har lett till att restauranger i bland annat Australien och Nya Zeeland tvingats stänga sina dörrar med omedelbar verkan. “Vi är medvetna om ett teknikavbrott som för närvarande påverkar våra restauranger över hela landet och arbetar för att lösa detta problem så snart som möjligt,” kommenterar en talesperson för australiensiska McDonald’s.

Global påverkan

Problemet är inte isolerat till enskilda länder; liknande situationer rapporteras från Japan och förmodligen andra delar av världen. McDonald’s Japan framhäver “ett systemfel” som orsaken till driftstoppet. Organisationen ber om ursäkt för de besvär detta orsakar och uppmanar kunderna att ha tålamod tills tjänsten återupptas.

Sammanfattning

Denna globala driftstörning hos McDonald’s belyser sårbarheten i moderna tekniksystem och den omfattande effekten sådana händelser kan ha på globala företag. Återställningsarbetet pågår, och många väntar ivrigt på uppdateringar om när de populära restaurangernas tjänster kan återupptas. Fram till dess förblir många av världens McDonald’s-restauranger tillfälligt stängda, vilket påverkar både kunder och företagets operationer avsevärt.