Venizum, framgångsbolaget som nyligen vann pris för årets Saas-nykomling befinner sig i en stor expanderingsfas och kommer nu att ledas av Maziar Nodehi, medgrundare och tidigare CRO för Venizum, som tar över VD-rollen efter Håkan Sjöberg. Sedan årsskiftet har Venizum haft en snabb tillväxtresa, hunnit ta marknadsandelar och etablerat flertalet miljardbolag som kunder, men Maziar siktar betydligt högre – om tre år ser han att bolaget gått från 0 till 100 miljoner i ARR.

Översättningsverktyget Venizum har en tjänst som gör realtidsöversättning möjliga i affärssystem med fokus på Salesforce. De har förändrat nutidens översättning och möjliggör automatisk hantering av all data och information till oerhört hög kvalitet. Tekniken bryter både språkbarriärer, förbättrar relationer och minskar kostnader. Trots att bolaget lanserades i början av året har de redan återkommande intäkter på mer än 2 miljoner kronor årligen. Nu tar medgrundaren och CRO Maziar Nodehi över VD-posten från grundaren Håkan Sjöberg, som fortsätter i bolaget som CTO. Som Venizums CTO kommer ett stort fokus ligga på att vidareutveckla AI-tekniken, strategiska relationer och produktportföljen framåt.

Maziar Nodehi, som prisats för Forbes 30 under 30-lista och varit nominerad till årets nybyggare 2022, har många tillväxtresor i bagaget. Utöver Venizum har han bland annat grundat Biotonomy Vertical garden och jobbat på SaaS-bolaget HomeMaker. Senast kommer han från Serendipity-koncernen där han delvis jobbat som Chief Sales Officer och marknadschef för Samfastigheter. Efter det utvecklades passionen för att starta egna Saas-bolag att introducera till marknaden. Då träffade han sin affärspartner Håkan Sjöberg som hade fått i uppdrag av molnjätten Salesforce att lösa deras utmaningar kring översättningar.

– Vi har jobbat tillsammans i flera år, men Venizums resa startade med utmaningen i att lösa Salesforces problem med översättning för att säkra ett så effektivt och kvalitativt system som möjligt. Vi jobbade dag och natt för att hitta den mest träffsäkra tekniken. Det är med trygg hand och stor förväntan jag lämnar över VD-rollen till Maziar. För att nå det högt uppsatta målet behövs en ledare med en rejäl dos driv och hjärta – något Maziar har, säger Håkan Sjöberg, grundare och CTO Venizum (tidigare VD).

 

Venizum har växlat upp ordentligt de senaste månaderna och har både vunnit pris som årets SaaS-nykomling och tilldelats pris av Salesforce inom kategorin Emerging Tech 2022. Tillsammans med Håkan har Maziar siktet inställt på att inom 3 år nå 100 miljoner i årligen återkommande intäkter, samtidigt som de planerar sin första A-runda på 15 miljoner kronor för att gasa ytterligare. Maziars resa från hemlös till Forbes 30 under 30 och VD för Venizum är inget han tar för givet.

– Att jag kommer från en tuff uppväxt med hemlöshet i ungdomen har verkligen format den drivkraft jag har idag då jag tvingades vara vuxen redan som 14-åring. Att gå från att ha ingenting till att bli en entreprenör som hela tiden tar fram olika idéer och bolag har lärt mig en del. Att jag dessutom fått jobba nära Håkan och övriga i styrelsen senaste åren har varit otroligt värdefullt. Jag tror åldersskillnaden är en stor anledning till att vi tillsammans skapat den absolut bästa produkten på marknaden. Att vi lyckats på så kort tid säger något om den unika lösning och jag är otroligt laddad på min nya roll och resan framåt utanför Sveriges gränser, säger Maziar Nodehi, CEO och medgrundare Venizum.

Bolaget förbereder sig just nu på kommande A-runda men backas sedan tidigare av Silver Lakes tidigare vd Jonas Lind (styrelseordförande, Venizum) och Tobii-medgrundaren Mårten Skogö.

– Jag hade ingen aning om att min upplevelse i tonåren skulle forma mig till den jag är idag, att gå från att gå från hemlös till Forbes 30 under 30 är inte en vanlig livsresa. Men om det är något jag lärt mig är det att passion, nyfikenhet och personlig utveckling kan ta en väldigt långt. Mot min bakgrund och att jag haft en stort driv för SaaS-lösningar var jag ivrig att lösa utmaningen för världens största affärsekosystem, men likaså att vara en förebild för unga som vuxit upp i liknande situation som jag, säger Maziar Nodehi, CEO och medgrundare Venizum.