Lugnare matprisutveckling i april
Efter en intensiv period med stigande matpriser visar nu statistiken från Matpriskollen en mer dämpad utveckling. I april ökade livsmedelspriserna i snitt med 0,4 procent jämfört med mars – en betydligt lugnare ökning än tidigare månader. Bakom ökningen ligger främst kraftigt dyrare kaffe och nötkött.
– Tar man bort de kategorierna var det ingen prisuppgång alls, säger Ulf Mazur, grundare av Matpriskollen.
Matinflationen bromsar in
Under årets första månader tog matprisinflationen ny fart, något som snabbt blev föremål för politisk debatt. Men enligt Mazur tyder utvecklingen i både mars och april på att prisökningarna nu bromsat in. Statistiken bygger på över 40 000 varor från svenska matkedjor och visar att lika många varor fått prissänkningar som höjningar i april – 21 procent i vardera kategori.
– Mejerivaror blev visserligen dyrare i början av året, men flera har sedan dess gått ned i pris, säger Mazur.
Kronan stärker konkurrenskraften
En bidragande faktor till det dämpade pristrycket är den svenska kronans stärkning, vilket påverkar de omkring 50 procent av matprodukterna som importeras. Mazur ser inte heller någon anledning att förvänta sig prisökningar på basvaror som bröd och gryner under den närmaste tiden. Han bedömer att prisnivåerna på många varor kommer ligga still över sommaren.
Kaffet skjuter i höjden – och ligger kvar där
Ett tydligt undantag från den lugna utvecklingen är kaffepriset, som enligt Matpriskollen rusade med hela 10,2 procent i april jämfört med mars. Jämfört med april 2024 är ökningen hela 30,1 procent. Mazur tror inte på några lättnader inom kort – råvarupriserna för kaffe pekar inte på några sänkningar i dagsläget.
Även chokladpriserna pressas uppåt av höga kakaopriser. För nötkött ser trenden liknande ut, med fortsatt risk för ökningar. En förklaring är att färre kor slaktas, då bönderna istället får bättre betalt för mjölken. Även importerat nötkött har stigit i pris.
Konsumenterna påverkar utvecklingen
Mazur lyfter också fram att konsumenternas förändrade beteende spelar roll för prisutvecklingen. Butikerna möter en mer prismedveten kund, vilket ökar konkurrensen.
– Konsumenterna köper inte lika glatt allting som förut, säger han.
Förpackningsavgifter kan påverka framåt
En faktor som ändå kan få viss prisdrivande effekt framöver är förändringar i producentansvaret för förpackningar. Avgifterna för detta väntas stiga, vilket enligt Mazur kan leda till att priserna ökar med upp till två procent fram till 2026.
Prisutveckling i siffror – april 2025
Genomsnittlig prisuppgång från mars till april: +0,4 %
Årsförändring (april 2024–2025): +4,0 %
Största prisökningar per varugrupp i april:
-
Kaffe: +10,2 % (jämfört med april 2024: +30,1 %)
-
Köttfärs: +1,7 % (+7,9 %)
-
Nötter: +1,5 % (+5,4 %)
-
Nötkött: +1,4 % (+5,3 %)
-
Vatten: +0,7 % (+5,0 %)
Största prisnedgångar:
-
Bär: –2,2 % (+14,2 % på ett år)
-
Grönsaker: –1,4 % (+1,5 %)
-
Crème Fraiche & Gräddfil: –1,4 % (+5,6 %)
-
Mjukost: –1,0 %
-
Mjölk och grädde: –0,7 % (+9,7 %)
Källa: Matpriskollen