Den senaste Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån i Spanien indikerar ett ökat intresse från svenska bostadsköpare på den spanska marknaden. Vi märker en påtaglig skillnad efter årsskiftet, kommenterar Martin Posch, affärsområdeschef för Fastighetsbyrån utland.

Mäklarpanelen Spanien omfattar svar från 36 av Fastighetsbyråns mäklare på olika platser som Costa del Sol, Costa Blanca, Mallorca, Gran Canaria och Barcelona. På frågan ”Hur stark är efterfrågan från svenska köpare på din marknad just nu?” blev snittet 3,14 på en skala från 1 (mycket svag) till 6 (mycket stark). Detta representerar en ökning jämfört med 2,65 i oktober och 2,85 i januari 2023. Efterfrågan har ökat, och det senaste liknande nivån observerades i juli 2022. Ökad efterfrågan återspeglas också i Fastighetsbyråns försäljningssiffror, som har ökat med 48 % jämfört med samma period föregående år.

– På många av våra orter i Spanien märker vi av en starkare efterfrågan från svenskar efter årsskiftet. Kronan har stärkts något och positiva besked om räntan bidrar till en ökad köpvilja. Många svenskar har också avvaktat under en längre tid så det finns ett uppdämt behov. Nu känns det i alla fall som att en liten propp har gått ur, säger Martin Posch, affärsområdeschef för Fastighetsbyrån utland.

– Eftersom kronan stärkts något så är det fler svenskar som vill köpa nu, samt att det finns ett uppdämt behov. En bister vinter i Sverige hjälper också till. Andra köpstarka nationaliteter är holländare, fransmän, belgare samt givetvis spanjorerna, säger Lise-Lotte Hallman, franchisetagare på Fastighetsbyrån i Torre del Mar.

På frågan “För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” svarade mäklarna i genomsnitt 5,61 på en skala från 0 (köparna) till 10 (säljarna), vilket indikerar ett övertag för säljarna. Detta kan jämföras med 6,05 i oktober och 6,16 för ett år sedan.

När det gäller bostadsprisutvecklingen svarade 61 % av mäklarna att priserna är stillastående och 36 % att de stiger. Majoriteten av mäklarna (53 %) förutspår att priserna kommer att förbli oförändrade under 2024, medan 42 % tror på stigande priser. Endast 6 % tror på sjunkande priser under året.

– Färre bostäder till salu ger en ökad konkurrens mellan köparna på marknaden. Buden som presenteras är genomgående starka jämfört med tidigare. Svenska köpare börjar inse att priserna inte kommer att sjunka i Spanien och att den bästa affären är att hoppa på tåget nu, säger Anna Williams, mäklare på Fastighetsbyrån i Alicante.