Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel visar att fördelen för säljarna på bostadsmarknaden minskat sedan i januari. Säljarna har fortfarande ett övertag, men det lägsta på nästan två år. Oro kring framför allt räntehöjningar ger en dämpande effekt på marknaden, enligt mäklarna.

I Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag, företagets mäklare runt om i landet svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden. På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 6,21 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna). Det kan jämföras med 6,76 när samma fråga ställdes i januari och 7,72 i april 2021. Fördelen för säljarna har inte varit lägre sedan juni 2020 och den största minskningen är i Stor-Stockholm och i gruppen Större ort.

  • Säljarna har fortsatt ett övertag men jag tycker det är tydligt att osäkerheten i omvärlden börjar återspeglas även på bostadsmarknaden. Det vore onaturligt om inte kriget och dess följdeffekter skulle påverka. Framförallt får våra mäklare fler och fler frågor om räntehöjningar och märker av att det har en viss dämpande effekt. Både köpare och säljare har blivit lite mer avvaktande, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.
  • Framåt tror vi på en lite mer avvaktande marknad och att det även kommer avspeglas i prisutvecklingen. I praktiken innebär det att priserna inte fortsätter att stiga. Det sannolika är stillastående eller möjligen svagt sjunkande priser, säger Johan Engström.

Samma trend på nyproduktionsmarknaden
Mäklarna fick även svara på frågor om nyproduktionsmarknaden. På frågan ”För vilka är nyproduktionsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 5,6 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna) vilket kan jämföras med 5,85 i januari. Fördelen för säljarna på har alltså även minskat på nyproduktionsmarknaden.