Lagrådet sågar regeringens förslag längs med fotknölarna. Kreditförmedlare ska inte behöva skaffa banktillstånd för att bedriva verksamhet, tycker experterna.

Kreditförmedlare hotas av bankkrav

Kreditlåneföretag som Lendo kan i framtiden vara tvungna att starta en bank med banktillstånd för att få fortsätta låna ut pengar. Det tycker Lendo, och lagrådet, är dåliga förslag.

”Vi ser mycket positivt på Lagrådets nej till förslaget om att vi måste bli bank för att fortsätta hjälpa konsumenter att jämföra lån”, säger Mikaela Grännby, vd på Lendo, till Tidningen Näringslivet, som ges ut av Svenskt Näringsliv.

Lagrådet presenterade i veckan sina åsikter i sitt svar till regeringen.

Hel bransch kan slås ut

Om regeringen gör allvar av sitt förslag så riskerar det att slå ut hela branschen av kreditförmedlare, menar lagrådet.

Syftet är behjärtansvärt, menar experterna: Att stärka konsumenternas skydd på kreditmarknaden och få bättre koll på aktörerna, så att bluffare och snabblåneföretag inte ska kunna rovföra sig på det växande svenska skuldberget.

Men fel företag får smällen av förslaget, menar Grännby.

”Vi menar att det här förslaget är felriktat eftersom kreditförmedlare hjälper konsumenter att jämföra lån och krediter. Vi ger inte ut egna lån utan samarbetar med banker och kreditgivare”, säger Mikaela Grännby.

Problemet med att begära banktillstånd är att kreditbolag då måste öppna upp sig för att göra många fler saker än bara låna ut krediter till behövande. Och det är beklagligt.

Flera klagomål mot regeringen

Även Roslana Cederhage, Generalsekreterare på SweFinTech, ger lagrådet rätt i frågan mot regeringen:

”Det är ett glädjande besked att Lagrådet har hörsammat kritiken från branschen och anser också att förslaget är långtgående och oproportionerligt. Nu hoppas vi att regeringen tar till sig Lagrådets kritik och inte går vidare med förslaget”, säger hon.