Genesis Global Holdco har ansökt om konkurs efter att ha drabbats negativt av två stora branschsammanbrott under 2022. Företaget och dess dotterbolag, Genesis Asia Pacific och Genesis Global Capital, har lämnat in en gemensam konkursansökan. Alla tre företagen är en del av Digital Currency Group och har begärt att deras fall hanteras tillsammans.

Genesis Global Capital, ett partnerföretag till Geminis nu stängda program ”Earn”, har rapporterat i sin ansökan att de har över 100 000 kreditorer och uppskattade skulder på mellan 1 miljard och 10 miljarder USD. Två andra relaterade företag har uppskattade tillgångar och skulder i intervallet 100 miljoner och 500 miljoner USD vardera

Dessa företag utgör Genesis kryptolåneverksamhet, som påverkades av Three Arrows Capital och kryptovalutaexchangen FTX misslyckanden förra året. Genesis andra dotterbolag som hanterar derivat, spot trading, förvaltning och Genesis Global Trading ingick inte i ansökan och är fortfarande operativa och tillhandahåller tjänster till klienter, enligt ett pressmeddelande.

I sin ansökan uttalade Genesis Global Capital att de tror att det kommer finnas tillräckligt med pengar kvar för att betala tillbaka osäkra kreditorer, även om det i vissa konkurssituationer kan hända att osäkra kreditorer inte får någon ersättning.

Genesis arbetade hårt för att få ny finansiering eller komma överens med kreditorer. Det och dess moderbolag, Digital Currency Group (DCG), utsattes för ökande press att återbetala 900 miljoner USD i låsta insättningar.

Konkursprocessen ses som ett nödvändigt steg för att återfå tillgångar, enligt en tweet från Geminis Cameron Winklevoss efter att ansökan lämnades in. Genesis hade aktiverat investmentbanken Moelis & Co. mot slutet av förra året för att hjälpa till att utforska olika alternativ. Innan skadan orsakad av FTX hade Genesis redan lidit betydande förluster på hundratals miljoner USD på grund av kryptohedgefonden Three Arrows Capital sammanbrott.