Krönika: Varför skickas det så många fakturor?

Som nordbor är vi vana vid att framstå som mycket avancerade och tekniskt kunniga. Och även om dessa antaganden i allmänhet stämmer, finns det ett överraskande undantag från Nordens digitala dominans – våra betalningssystem för återkommande betalningar.

Tänk på alla räkningar som dimper ner i brevlådan varje månad. Försäkringspremier, elräkningar och regelbundna bidrag till välgörenhet är bara några exempel. Trots vårt nordiska rykte om att vara genomdigitala är faktura fortfarande den vanligaste betalningsmetoden. Så medan återkommande betalningar gör underverk för kunder genom att effektivisera betalningar och tilltalar handlare genom att öka volymen, går nordiska organisationer fortfarande miste om effektivitet och volym samtidigt som man adderar extra arbete för sina administrationsteam.

Samtidens digitalisering har förändrat hur vi handlar, betalar och hanterar våra finanser. Det är inte bara en tidsbesparing som räddar oss från tråkiga besök på lokala bankkontor och långa köer. Lyckligtvis är de nordiska kunderna helt med på noterna, med företag som främjar innovation och samarbete mellan traditionella banker och fintech-lösningar. Samarbetet har lett till att innovativa betaltjänster har skapats, vilket har resulterat i ett mer varierat och användarvänligt ekosystem.

Bland dessa innovationer finns lokala autogirolösningar som Digital Autogiro för Sverige. Med BankID som allmänt accepterad digital identifieringsmetod kan kunderna signera avtal och bekräfta betalningar direkt från sina mobila enheter, utan administrativt krångel för handlarna. År 2022 använde hela 99,2 % av de svenska medborgarna i åldern 18–65 år redan BankID. Detta innebär ett gyllene tillfälle för organisationer som hanterar månatliga fakturor och ett ännu bättre tillfälle för dem som är beroende av årliga fakturor och kämpar med höga churn rates.

Efter att ha talat med chefer inom försäkring, el, mobil, medlemskap och ideella organisationer är det tydligt att de alla delar en gemensam utmaning – fakturan är inte längre tillräckligt effektiv som verktyg för att skapa nöjda kunder och långsiktiga relationer. Alla samtal med handlare från olika branscher förstärker samma slutsats: automatiska återkommande betalningar är avgörande för både handlare och konsumenter och förlänger livstiden på kundrelationen och betalgraden. Det är uppmuntrande att se en växande medvetenhet bland organisationer om att förändringen ligger i deras bästa intresse.

Vi hoppas att 2024 blir det år då världen inte bara ser Norden som digitaliserat och kyligt, utan också med färre fakturor att hantera varje månad.

Magnus Bendelin,
VD för Waytobill

Om Waytobill

Waytobill är en banbrytande svensk fintech-startup som specialiserar sig på användarvänliga lösningar för återkommande betalningar. Waytobill ger företag och organisationer möjlighet att förbättra och maximera sina resultat samtidigt som de erbjuder en exceptionell betalningsupplevelse för sina kunder.

Om Magnus Bendelin

Medgrundare och VD för Waytobill Magnus Bendelin, med en djup förståelse för betalningar och finansiell teknologi, bidrar med expertis inom affärsstrategi och investeringar. Hans bakgrund inkluderar framgångsrik etablering av en digital bank och senaste satsningen är att bygga up fintech-bolaget Waytobill. Magnus fokus på betalningar härstammar från hans kunskap om att navigera i det komplexa landskapet inom digitalisering och finans. Han är engagerad i att hjälpa företag att öka antalet kunder genom smarta lösningar inom betalområdet.

 

Disclaimer: Magnus Bendelin, VD och medgrundare till Waytobill, har författat denna krönika för publicering i Finanstid. Påståenden och åsikter är krönikörens egna.