Tv- och strömningsbolaget Viaplay höjer priset på sitt största paket, Viaplay Total, med 150 kronor i månaden. Det innebär att priset från och med den 1 februari 2024 kommer att vara 699 kronor. Prishöjningen är den största i Viaplays historia och innebär en höjning med 27 procent.

Finansiell kris i streamingjätten

Anledningen till prishöjningen är de ekonomiska bekymmer som Viaplay befinner sig i. Bolagets rapport för tredje kvartalet visade en justerad rörelseförlust på 321 miljoner kronor. Viaplay har under de senaste åren satsat kraftigt på att förvärva rättigheter till sportevenemang, bland annat Premier League, NHL och Formel 1. Dessa rättigheter är dyra och har bidragit till Viaplays ekonomiska problem.

För att lösa krisen ska Viaplay försöka få in fyra miljarder i kapital genom en riktad nyemission mot storägarna och dels en företrädesemission. Om bolaget inte lyckas få in pengarna kan det gå i konkurs.

Dessa drabbas av prishöjningen

Prishöjningen kommer att drabba alla kunder som har Viaplay Total. Paketet innehåller bland annat rättigheterna till Premier League, NHL och Formel 1.

Viaplay har tidigare sagt att de kommer att kommunicera prishöjningar direkt med sina kunder, men nu har Viaplay alltså bekräftat höjningen på sin sajt.

Prishöjningen kan få flera konsekvenser för Viaplay och dess kunder.

Det är ännu för tidigt att säga vilka konsekvenser prishöjningen kommer att få i fråga om ökade intäkter men också avslutade abonnemang. Men det är klart att det är en viktig händelse för både Viaplay och dess kunder.