Klarna avyttrar Klarna Checkout

Klarna, den AI-drivna globala betalningsleverantören och shoppingassistenten, meddelar idag avyttringen av Klarna Checkout (KCO). Köparen är ett konsortium av investerare ledda av Kamjar Hajabdolahi, vd och grundande partner på BLQ Invest. Detta strategiska drag kommer att möjliggöra för KCO att fortsätta sin utveckling och förbättring som marknadsledande produkt under nytt ägande.Det framgår av ett pressmeddelande.

Klarna Checkout’s historia och betydelse

Klarna Checkout (KCO), som lanserades 2012, satte en ny standard för e-handeln i Nordeuropa. Den är fortfarande marknadsledande med över 40 procent marknadsandel i Sverige och över 20 procent i Norden. Sedan lanseringen har Klarna i allt större utsträckning fokuserat på konsumenter och sina betalningsmetoder snarare än Checkout-lösningen, och istället samarbetat med betalningstjänstleverantörer (PSP). Genom att sälja KCO kan Klarna koncentrera sig på att erbjuda flexibla betalningsmetoder i världsklass, medan KCO fortsätter att växa och förbättras under ny, dedikerad ledning.

Sebastian Siemiatkowskis kommentarer

“Klarna Checkout ligger mig mycket varmt om hjärtat och har haft en enorm betydelse för Klarnas resa. Jag är så glad över att det har hittat ett nytt hem, med ägare som är noggrant handplockade för att fortsätta skapa enastående värde för våra handelspartners. Jag ser fram emot att arbeta nära dem när de etablerar nästa fas för KCO”, säger Sebastian Siemiatkowski, vd och medgrundare av Klarna.

De nya ägarna och deras vision

Konsortiet som köper KCO leds av Kamjar Hajabdolahi, vd för BLQ Invest, och inkluderar Systematic Growth, grundat av Ashkan Pouya, och serieentreprenören Martin Randel, som tillsammans fokuserar på att investera i och utveckla innovativa svenska företag. Hajabdolahi och hans BLQ Invest är kända för sin “Buy and Build”-strategi.

“Vi är mycket glada över att förvärva Klarna Checkout och vår ambition är att bygga vidare på den solida grund som Klarna har etablerat och ta KCO till nästa nivå. Vi kommer att fortsätta utvecklingen för att möta våra handlares behov och driva framtidens e-handel”, säger Kamjar Hajabdolahi, vd och grundande partner på BLQ Invest. “Vi ser fram emot att engagera oss med våra handelspartners och presentera våra planer för KCOs fortsatta utveckling.”

Framtiden för Klarna Checkout

Köparna kommer officiellt att överta ägandet av Klarna Checkout den 1 oktober. Båda parter fokuserar på en smidig övergång och kommer att fortsätta arbeta tillsammans under ett distributionspartneravtal, vilket innebär att Klarnas populära betalningsmetoder fortsätter att erbjudas i kassan.

Förvärvet följer en grundligt strukturerad process där Deutsche Bank agerade som enda finansiella rådgivare. För att hitta den rätta framtida ägaren till KCO har Klarna under mer än ett år haft kontakt med dussintals av de mest framstående private equity- och potentiella strategiska köpare i världen.

Med de nya ägarna och deras dedikerade vision för KCO:s framtid, ser framtiden ljus ut för både Klarna och Klarna Checkout, vilket lovar att fortsätta erbjuda innovativa och effektiva lösningar för e-handeln i Norden och världen över.