Klarna noteras på New York-börsen

Efter lång tids spekulation är det nu bekräftat att Klarna går till börsen i USA. Betaljätten Klarna ansökt om börsnotering genom att skicka in sitt prospekt till den amerikanska finansinspektionen, SEC, och planerar en notering på New York-börsen (NYSE). Aktien kommer att handlas under symbolen ”KLAR”, och enligt uppgifter till Dagens Industri väntas noteringen ske i april.

Prospekt och värdering

Det inskickade prospektet är på över 400 sidor och anses vara preliminärt. Exakta detaljer om värdering och antal aktier som kommer att tillgängliggöras för marknaden har inte meddelats än. Tidigare värderingar har varierat, där amerikanska Blackrock senast satte värdet till 150 miljarder kronor. Det är dock betydligt lägre än Klarnas toppvärdering på 390 miljarder kronor från 2021.

Finansiell utveckling

Klarna rapporterade en omsättning på 2,8 miljarder dollar (motsvarande 28,4 miljarder kronor) för 2024, vilket innebar en ökning med 24 procent jämfört med 2023. Bolaget gick med en rörelsevinst på 21 miljoner dollar (213 miljoner kronor), en betydande förändring jämfört med tidigare års förluster.

Risker och utmaningar

I SEC-dokumenten lyfter Klarna fram flera risker för investerare. Bland annat har bolaget en historik av förluster, vilket kan försena målet att nå hållbar tillväxt med lönsamhet. Ytterligare en risk är identifierade brister i IT-systemen som hanterar finansiella rapporter, något som enligt handlingarna inte var helt åtgärdat vid årsskiftet.

En av de största fintech-noteringarna sedan 2021

Klarnas börsnotering ses som en av de största fintech-händelserna sedan kryptobörsen Coinbase noterades 2021. Samtidigt har den osäkra marknaden i USA, delvis påverkad av politiska faktorer under Donald Trumps presidentskap, gjort investerare mer avvaktande. Klarnas amerikanska konkurrent Affirm har till exempel tappat 40 procent i värde under den senaste månaden.

Noteringen följs med spänning av investerare och andra fintechbolag som Chime och Revolut. Dessutom spekuleras det i att svensken Peter Salankis amerikanska techsuccé Coreweave kan vara på väg mot börsen med en värdering på cirka 350 miljarder kronor.

Kritik mot banksektorn

Inför noteringen har Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski riktat skarp kritik mot traditionella banker. I ett öppet brev till SEC menar han att banksektorn har prioriterat vinstjakt på bekostnad av kundernas bästa.

”Det är ingen överraskning att skeptiker attackerar oss. Vi utmanar en av de största vinstpoolerna som någonsin skapats av mänskligheten – vinstpoolerna hos världens största banker,” skriver Siemiatkowski.

Han kritiserar de traditionella bankerna för att ha ersatt förtroende med en modell baserad på avgifter och räntor som förvärrar kundernas skuldsituation.

Klarna som alternativ till kreditkort

Siemiatkowski försvarar Klarnas affärsmodell mot kritik om att den uppmuntrar skuldsättning. Han hävdar att Klarna-användare i genomsnitt har en skuld på endast 87 dollar, jämfört med den genomsnittliga kreditkortsskulden i USA på 6 730 dollar.

”Dessa institutioner har byggt en marknad på över 1 biljon dollar, där de har gjort vinster i årtionden under skydd av missriktad reglering, kvävd konkurrens och oöverstiga inträdesbarriärer,” skriver han.

Rådgivare till noteringen

För att leda Klarnas börsnotering har bolaget anlitat flera av de största rådgivarna inom investment banking, inklusive Goldman Sachs, JP Morgan och Morgan Stanley.

Sammanfattning

Klarnas börsnotering i USA kommer att bli en av de mest uppmärksammade fintech-händelserna på senare år. Med stark tillväxt, ökad lönsamhet och fortsatt expansion globalt är det en stor händelse för både investerare och fintech-branschen i stort. Samtidigt får den skarpa kritiken mot traditionella banker och det osäkra marknadsläget möjliga konsekvenser för hur börsintroduktionen kommer att tas emot.