Inledning

Sportboksleverantören Kambi faller tungt på måndagsförmiddagen. Under morgonen har MGM, som äger Kambikunden Leovegas, meddelat att de köper Tipicos amerikanska sportbokstjänst och onlinekasino.

MGM:s strategiska förvärv

Förvärvet följer fjolårets köp av spelutvecklaren Push Gaming och ska, enligt ett pressmeddelande från Leovegas-ägaren MGM Resorts, möjliggöra utvecklingen av en skyddad sportbok som kan användas i merparten av bolagets internationella marknader och varumärken.

Kambis aktiekurs faller

Kambi, som så sent som för ett år sedan skrev ett nytt flerårigt avtal för att leverera sportbokstjänster till Leovegas, faller ca 7,5 procent på Stockholmsbörsen. Fjolårets avtal innebär att förvärvet av Tipicos sportbokstjänst inte kommer att slå mot Kambi på kort sikt enligt en analys från ABG Sundal Collier som Di tagit del av. Men sannolikt blir det ett slag på lång sikt.

Analyshusets bedömning

“Vi tror att Leo stod för ungefär 3 procent av Kambis intäkter 2023. Slutsats: negativt för aktien att ytterligare en kund sannolikt lämnar, och det kommer att påverka den långsiktiga intjäningspotentialen”, skriver analyshuset. Effekten lär dröja till efter 2026, enligt investmentbanken, men affären har också konsekvenser för ett eventuellt bud på Kambi.

MGM:s potentiella köp av Kambi osannolikt

”Vi trodde också att MGM var en potentiell kandidat att köpa Kambi, vilket nu ser osannolikt ut”, skriver ABG.