Priserna på kaffe har stigit kraftigt under juni på grund av torka i exportlandet Brasilien. Kaffepaketen i de svenska butikerna har blivit 5 till 11 kronor dyrare.

Ökade råvarupriser på Arabica

Råvarupriset för kaffesorten arabica, som är den mest använda i Sverige och resten av världen, ligger på 2,30 dollar per pund (cirka 454 gram). På ett år har priset på råkaffe ökat med närmare 40 procent, där väderförhållandena i Brasilien, som producerar cirka hälften av kaffet vi dricker i Norden, pekas ut som den största boven.

Torka och högre temperaturer

Brasilianska bönder plockar upp mindre bönor än vanligt efter att kaffeplantorna utstått höga temperaturer och torka som skadat utvecklingen. Omfattningen av skadorna efter det torra klimatet är osäker, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Prisökning i butikerna

Allt kaffe, från bönor till snabb- och kokkaffe, ökade med 3,8 procent i juni månad. Priset på bryggkaffe ökade med 7,9 procent, vilket innebär att kaffepaketen har blivit mellan 5 till 11 kronor dyrare. Men även bland varumärken och matbutiker kan det skilja sig mycket i pris. Exempelvis kostar ett kaffepaket från varumärket Garant ungefär 100 kronor per kilo, medan ett paket från Arvid Nordquist numera kostar runt 125 kronor per kilo.

Robustabönans prisökning

En större uppgång syns i priset för världens näst vanligaste kaffesort, den billigare bönan robusta, som handlas för ett pris om 4,2 dollar per kilo. Kaffebönan, som inte är särskilt vanlig i Sverige, påverkas även den av klimatförändringar. Tidigare i våras plågades skörden i exportlandet Vietnam av en värmebölja.

Vad krävs för att sänka priserna?

För att vända priset nedåt igen krävs positiva signaler från stora producentländer om bättre skördar. Om den svenska kronan skulle bli starkare mot dollarn skulle det också hindra priserna från att öka. Just nu är det alltså många faktorer som spelar in, och konsumenterna får räkna med höga kaffepriser ett tag framöver.