Jätteläckan hotar svenska användare

Svenskar står inför en allvarlig cybersäkerhetsrisk efter att inloggningsuppgifter till populära tjänster som Netflix, Spotify och Facebook har läckt. Enligt Ekots rapporter är över 70 miljoner konton globalt påverkade av detta säkerhetsbrott.

Olika tjänster drabbade

IT-säkerhetsexperten David Jacoby varnar för att jätteläckan omfattar en mängd olika onlinekonton. “Det rör sig om sociala medie-konton, spelkonton, streamingtjänster – platser där det finns potential för ekonomisk vinning”, säger Jacoby till Ekot.

Risk för en våg av kapningar

Jacoby betonar att det finns en ökad risk för kapningar av konton i samband med denna läcka. Bland de drabbade kontona finns även upp till 25 miljoner som inte tidigare observerats i databasläckor, vilket höjer allvaret i situationen.

Råd till oroliga användare

Användare som är oroliga för att deras uppgifter läckt uppmanas att inte använda samma lösenord för olika tjänster och att aktivera tvåstegsautentisering för ett extra lager av säkerhet.

Så kan du kontrollera om du är drabbad

För de som vill undersöka om deras uppgifter är drabbade, finns möjligheten att besöka Stöldskyddsföreningens webbsida. Där kan man genom att ange sin mejladress få reda på om ens uppgifter är komprometterade.

Ett öppet fält för cyberbrott

“Läckan ger cyberkriminella nästan fritt spelrum att utöva sin kriminella verksamhet”, varnar Jacoby. Han understryker vikten av att vara extra vaksam och ta de nödvändiga säkerhetsåtgärderna för att skydda sina digitala konton.