Uppdatering 23 januari klockan 16:59.
Före detta försvarsministern och nuvarande ordföranden i försvarsutskottet, Peter Hultqvist (S), påpekar nu att även riksdagen är påverkade av helgens hackerattack.
Civilförsvarsministern (M), Carl-Oskar Bohlin, skrev i ett inlägg på X:
“Denna händelse kommer att behöva utvärderas noga, men just nu befinner vi oss fortfarande i en hanteringsfas. Budskapet om det allvarsamma omvärldsläget riktar sig givetvis inte bara till myndigheter, utan också till alla privata företag som ägnar sig åt samhällsviktig verksamhet och som vill kunna fortsätta göra anspråk på detta”.
Även Finansinspektionens hemsida ligger nere för tillfället. Det är dock inte bekräftat huruvida det är en del av samma Ransomwareangrepp eller inte. Insynsregistret och rapporteringsportalen ska enligt det tillfälliga meddelandet vara fungerande.
Ett Ransomwareangrepp mot IT-leverantören Tietoevry påverkade flera svenska företag och myndigheter under helgen. Statens servicecenter använder ett av företagets system för löneutbetalningar och bekräftar till Aftonbladet att systemet har varit otillgängligt sedan i lördags.
På måndagen upplevs fortsatta störningar hos lågpriskedjan Rusta. Rusta kommunicerade via ett pressmeddelande att deras IT-system fortfarande inte är full funktionellt efter helgens Ransomewareangrepp mot Tietoevry som är deras hostingleverantör. Enligt Rustas bedömning ska det ha “en liten påverkan på koncernens totala försäljning”.
Cirka 60 000 anställda på 120 myndigheter är drabbade, inklusive Sis, Statens institutionsstyrelse, Plikt- och prövningsverket samt Lunds, Göteborgs och Uppsala universitet, tillsammans med ett stort antal mindre myndigheter.
Myndigheten försäkrar att januarilönen inte är hotad eftersom lönefilerna skickades innan attacken i lördags. Dock går det inte att registrera sjukfrånvaro, ansöka om semester och vabb eller se lönespecifikationer.
“Vi kan bekräfta att det är Akira som ligger bakom”, säger Alexandra Kärnlund, kommunikationschef på Tietoevry till Svenska Dagbladet.