Den rekordheta bostadsmarknaden visar under mars inga antydningar på att svalna, istället fortsätter priserna att stiga i nästintill hela landet. Störst är ökningen på villor, som i Stockholm, Göteborg och Malmö ökat med mellan 16-20% på ett år. Svensk fastighetsförmedling har under mars sett flera kontor slå försäljningsrekord efter försäljningsrekord där budgivarna på flera håll beskrivs vara intensivare än någonsin tidigare.

– Trycket på större lägenheter och villor är rekordstort, under lång tid var det de mindre lägenheterna som drog iväg mest i pris men nu ser vi nästan samma ökningar på treor och fyror på flera platser i landet. Medelpriserna på villor i riket har de senaste tolv månaderna ökat med nära 20%, trots det ser vi nu en enorm efterfrågan med intensivare budgivningar så priserna lär fortsätta stiga under våren, säger Liza Nyberg, vd för Svensk Fastighetsförmedling.

BOSTADSRÄTTER 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris (kr/kvm)
Riket + 2% + 4% + 8% 44 920
VILLOR 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris
Riket + 2% + 5% + 17% 4 060 000

Stockholm – försäljningsrekord efter försäljningsrekord

På 12 månader har priset på villor nu ökat 19%, för bostadsrätter är siffran 7%, en utveckling som enligt Angelica Hermansson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling på Kungsholmen ser ut att fortsätta även under våren och sommaren.

– Under mars har vi slagit rekord på rekord där vi ser ett särskilt stort intresse för 3:or och 4:or när folk söker mer utrymme och kanske det där extra rummet som behövs när coronababyboomen nu kommer. Det senaste året har priserna på bostadsrätter nästan gått upp med 10% och tittar vi på villorna så är det nästintill det dubbla, en helt otrolig utveckling, samtidigt spår vi fortsätta uppgångar under våren och sommaren, säger Angelica Hermansson på Svensk Fastighetsförmedling på Kungsholmen.

BOSTADSRÄTTER 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris (kr/kvm)
Centrala Stockholm + 1% + 4% + 7% 102 527
Stor-Stockholm + 2% + 3% + 7% 65 017
VILLOR 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris
Stor-Stockholm + 2% + 6% + 19% 7 088 000

Göteborg – rekordhögt tryck på budgivningarna

Priserna på bostadsrätter och villor fortsätter under mars att stiga i hela Göteborg. Särskilt stor prisuppgång syns på villor som i mars ökade med 3% vilket innebär att snittökningen för en villa i Göteborg det senaste året var 16%.

– Budgivningarna vi haft den senaste tiden är häpnadsväckande, intresset för villor är större än någonsin vilket inte bara märks på slutpriserna utan också på antalet intressenter. Samtidigt är utbudet fortsatt lågt vilket pressar upp priserna ytterligare, säger Anders Lundgren fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Mölndal.

BOSTADSRÄTTER 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris (kr/kvm)
Centrala Göteborg + 2% + 6% + 9% 67 263
Stor-Göteborg + 1% + 4% + 7% 49 177
VILLOR 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris
Stor-Göteborg + 3% + 5% + 16% 5 827 000

Malmö – rekordstor efterfrågan

De senaste tolv månaderna har priserna på bostadsrätter i Malmö ökat med över 10% samtidigt som villapriserna ökat med hela 20%, en efterfrågan som enligt Kasper Isgren, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö inte väntas avta.

– Prisutvecklingen det senaste kvartalet bekräftar vår känsla av marknaden, som präglats av ett lågt utbud i kombination med en hög efterfrågan och snabb omsättningshastighet. Småhusmarknaden är fortsatt väldigt het och vi ser även en ökad efterfrågan på större bostadsrätter. Min bedömning är att priserna kommer att förutsätta öka den närmsta tiden men att den branta prisstegringen vi sett det senaste halvåret kan komma att plana ut något, säger Kasper Isgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling Malmö

BOSTADSRÄTTER 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris (kr/kvm)
Centrala Malmö + 2% + 4% + 10% 38 280
Stor-Malmö + 1% + 5% + 12% 34 182
VILLOR 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris
Stor-Malmö + 2% + 7% + 20% 5 107 000

Fritidshus – vårkänslor lockar fler

I takt med att våren tjuvstartat på flera platser i landet har också efterfrågan för fritidshus ökat vilket märks på anmälda intressenter och heta budgivningar.

– I takt med att solstrålarna blir fler och termometern börjar klättra uppåt ser vi alltid att intresset för fritidshus ökar, något som i år späs på ytterligare av att fler planerar hemmasemester med anledning av förmodade vaccinationsförseningar, säger Liza Nyberg vd på Svensk Fastighetsförmedling.

FRITIDSHUS 12 mån Medelpris
Riket + 13% 2 087 000